Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amazon dras inför rätta för konkurrensbrott – anklagas för att driva upp priser

Amazons logo på väggen av deras logistikcentral.
Bildtext Amazons verksamhet har granskats under flera år inför stämningen.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Den amerikanska handelskommissionen FTC drar tillsammans med 17 delstater den gigantiska näthandeln Amazon inför rätta. Det kan bli ett av de tyngsta rättsfallen mot företaget.

Delstaterna och FTC anklagar Amazon för att ha utnyttjat sin marknadsposition för att driva upp priser, ta för mycket betalt av återförsäljare och kväva all konkurrens.

FTC och delstaterna vill få Amazon att ”lätta på sin monopolställning för att återställa konkurrens på marknaden”.

Enligt FTC bestraffar Amazon försäljare som erbjuder sin produkt till ett billigare pris på andra webbsidor. Företaget ska också ta höga avgifter av försäljare, vilket innebär att de i sin tur tvingas höja sina priser – på både Amazon och andra sidor.

Amazon anklagas också för att ge betalda annonser klart mer synlighet än relevanta sökresultat.

Vilseledde kunder till att prenumerera på Prime

Amazons verksamhet har granskats under flera år inför åtalet. Det anses vara ett av de mest anmärkningsvärda åtalen mot Amazon under företagets dryga 30 år i branschen.

Amazon uppger att företaget dragits inför rätta på felaktiga grunder, sett till både bevisföring och lagstiftning.

”Om FTC får som de vill, skulle det innebära ett mindre sortiment, högre priser, långsammare leveranser och färre alternativ för småföretagare”, säger företagets chefsjurist David Zapolsky.

I juni stämde FTC Amazon för att ha vilselett kunder i syfte att få dem att prenumerera på tjänsten Amazon Prime, och efteråt gjort det svårt att säga upp prenumerationen.

Källa: Reuters