Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 100 döda i brand på ett kristet bröllop i norra Irak

Bara bränt bråte låg kvar efter att släckningsarbetet avslutats i bröllopslokalen i Al-Hamdaniya, Irak.
Bildtext Bara bränt bråte låg kvar efter att släckningsarbetet avslutats i bröllopslokalen i Al-Hamdaniya, Irak.
Bild: Lehtikuva

Över 100 människor omkom vid en brand på ett bröllop i staden Al-Hamdaniya, på Nineveslätten i norra Irak. Olagligt byggnadsmaterial kan ha gjort branden extra förödande.

Branden inträffade natten till onsdagen i Al-Hamdaniya em syriansk stad, ett 30-tal kilometer sydost om staden Mosul. Området domineras av kristna.

Enligt ögonvittnen övertogs bröllopslokalen helt av lågorna på en mycket kort stund. Tv-bilder från platsen har visat brandmän som vandrar genom en alldeles utbränd lokal efter att den släckts.

Över 100 bröllopsgäster omkom i branden. Den lokala guvernören uppger att dödssiffran ligger på åtminstone 114. Siffran befaras stiga, eftersom hundratals uppges ha skadats i den förödande eldsvådan.

Iraks premiärminister Mohammed Shia al-Sudani har beordrat en utredning av branden.

Fyrverkeri och förbjudet byggnadsmaterial kan ha orsakat katastrofen

Den kurdiska tv-kanalen Rudaw rapporterade att branden kan ha orsakats av ett fyrverkeri.

Civilförsvarsmyndigheter uppger att branden blev så förödande på grund av de lättantändliga, billiga byggnadspanelerna. Enligt de här myndigheterna är det egentligen förbjudet att använda det här byggnadsmaterialet i Irak.

Nyhetsbyrån AP konstaterar att korruption fortfarande är ett svårt problem i Irak och att det kan vara anledningen till att materialet ändå använts.

AP konstaterar också att den kristna minoriteten i Irak är svårt prövad. Under de senaste två decennierna har de förföljts av militanta islamistgrupper.

Nineveslätten återerövrades från terrorgruppen IS för sex år sedan, men en del städer där ligger fortfarande delvis i ruiner och lider av brist på nödvändiga tjänster.

Källor: AP, Reuters