Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

New York-domare: Trump är skyldig till bedrägeri

Uppdaterad 27.09.2023 07:42.
Donald Trump efter en rättegångsförhandling i Atlanta, Georgia den 24 augusti.
Bildtext Donald Trump efter en rättegångsförhandling i Atlanta, Georgia den 24 augusti.
Bild: Lehtikuva

USA:s expresident Donald Trump överdrev i åratal värdet på sina tillgångar för att få förmånligare lån och försäkringar. Det slår en domare i New York fast. Beslutet försvårar Trumps situation inför rättegång på måndag.

Domaren Arthur Engoron på Manhattan, i New York, har slagit fast att Donald Trump gjorde sig skyldig till bedrägeri då han byggde upp sitt affärsimperium och under åratal överdrev värdet på sina tillgångar för att få lägre räntor, billigare försäkringspremier och knyta bättre avtal.

Engorons beslut hänger ihop med det civilrättsliga mål som ska inledas på måndag i New York.

Delstaten New Yorks chefsåklagare Letitia James har stämt Trump, hans två vuxna söner och familjeföretaget Trump Organization i det målet.

Där anklagas Trump för att ha överdrivit värdet på sin förmögenhet med över 2,2 miljarder dollar.

I det målet ingår också andra åtalspunkter. James vill att Trump tvingas betala böter på 250 miljoner dollar och att det blir ett slut på Trumpfamiljens affärer i New York.

Domarens beslut handlar om den viktigaste åtalspunkten

Engorons beslut försvårar Trumps situation inför den rättegång som ska börja på måndag. Beslutet ses som ett avgörande vad gäller James viktigaste åtalspunkt.

Engoron slår fast att Trump och hans medhjälpare lurade banker, försäkringsbolag och andra genom att, så som han uttrycker det, massivt överdriva bland annat värdet på sina fastigheter.

Engoron skriver bland annat att Trumps årsredovisningar till banker och försäkringsbolag innehöll uppenbart falska värderingar som de svarande utnyttjade i sina affärer.

Engoron skriver att Trump och hans medhjälpare dukade upp en fantasivärld i redovisningarna och menar alltså att de gjorde sig skyldiga till bedrägeri.

Enligt Engorons beslut ska licenser dras in för flera av Trumps företag.

Trump rasar och kallar domaren för en galning

Enigt Trumps advokat Alina Habba kommer Trump att överklaga Engorons beslut.

– Beslutet syftar till att nationalisera ett av de mest framgångsrika affärsimperierna i USA och kapa kontrollen över privat egendom, sa en annan av Trumps advokater, Christopher Kise. Enligt honom saknas alla bevis för felaktigheter.

Trump själv har konstaterat att Engoron är demokrat och ”en galning”. Beslutet beskriver han som ”horribelt” och ”antiamerikanskt”.

Källor: AP, New York Times, BBC, Yle