Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Finländarna och företagen ser mer dystert på den egna och statens ekonomi

Uppdaterad 27.09.2023 09:34.
En person fotad bakifrån står och inspekterar en mixer i en hemelektroniksaffär.
Bildtext Finländare låter nu bli att köpa kapitalvaror såsom hushållsapparater. Konsumenternas tilltro till ekonomin har blivit sämre.
Bild: Mikko Koski / Yle

Såväl näringslivets som konsumenternas tilltro till ekonomin har försämrats i september. Sysselsättningsläget förväntas utvecklas i en dålig riktning och tidpunkten för att köpa kapitalvaror anses mycket dålig.

Näringslivets tilltro till ekonomin försämrades inom alla huvudbranscher förutom inom detaljhandeln, visar en färsk förtroendebarometer från Finlands näringsliv EK.

Enligt EK har näringslivets tilltro till ekonomin försämrats stadigt i nästan två års tid med en liten paus i augusti i år. Men nu fortsätter den negativa trenden igen.

Detaljhandeln utgör ett undantag. Där är förväntningarna oförändrade från i somras, men inom de övriga huvudbranscherna är riktningen neråt.

Inom byggbranschen var förväntningarna de sämsta inom hela EU i augusti, men också inom industri- och servicebranschen är förväntningarna rejält på minus.

Konsumenter håller i pengarna

Också konsumenternas tilltro till ekonomin är sämre i september jämfört med juli-augusti, visar för sin del Statistikcentralens siffror.

Konsumenter ser rätt dystert på både den egna och statens ekonomi både i nuläget och på längre sikt.

Enligt Statistikcentralen var nettotalet för konsumenternas förtroendeindikator i september -11,5, då det i augusti var -8,0 och i juli -8,8.

Jämfört med september i fjol är förväntningarna på ekonomin ändå bättre nu.

Särskilt förväntningarna på hur sysselsättningsläget kommer att utvecklas har försämrats avsevärt under den senaste tiden. EK delar konsumenternas pessimism gällande ökad arbetslöshet under höstens och vinterns lopp.

Konsumenter anser att det just nu är mycket dålig tidpunkt att satsa på dyrare produkter till hushållet.

Konsumenternas köp av servicetjänster går också på sparlåga. Bland annat de höga räntorna på bostadslån äter upp möjligheterna till annan konsumtion.