Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Högsta domstolen om fallet Tytti Yli-Viikari: Topptjänstemannens dom står fast

Tytti-Yli-Viikari omringad av journalister i Helsingfors tingsrätt i december 2021.
Bildtext Tytti Yli-Viikari dömdes för tjänstebrott och förskingring. Bilden är från Helsingfors tingsrätt den 15 december 2021.
Bild: Silja Viitala / Yle

Hovrättens dom mot tidigare generaldirektör för Statens revisionsverk, Tytti Yli-Viikari, står fast i och med att Högsta domstolen inte beviljade besvärstillstånd i fallet.

Helsingfors hovrätt dömde Yli-Viikari till villkorligt fängelse på tre månader och tio dagar för tjänstebrott och förskingring, i juni i år.

Hovrätten skärpte straffet, efter att tingsrätten dömt Yli-Viikari till 80 dagsböter i januari. Tingsrätten dömde Yli-Viikari för brott mot tjänsteplikt, missbruk av tjänsteställning och förskingring.

Använde flygpoäng för privat bruk

Hovrättsdomen grundade sig dels på att Yli-Viikari hade använt sig av flygpoäng som hon samlat i tjänsteärenden för privat bruk.

Dessutom dömdes hon för att ha ingått ett avtal med en av VTV:s tjänstemän om att han skulle få lön under två års tid, utan arbetsskyldighet, innan han gick pension.

Enligt hovrätten var Yli-Viikaris handlingar särskilt allvarliga med tanke på hennes högt uppsatta ställning och de klara direktiv som hon valt att förbise.

Yli-Viikari överklagade domen till Högsta domstolen, men hennes besvärsansökan avslogs.