Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fågelinfluensafall i Åbo – fåglarna i Kuppis fågeldamm avlägsnas

Fågeldammen i Kuppis. På bilden syns en vit bro i trä som sträcker sig över vattnet i dammen. I dammen finns många grönskande lövträd.
Bildtext En säkerhetsåtgärd är att avlägsna fåglarna från fågeldammen i Kuppis.
Bild: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

I början av september hittades en gråtrut som dött till följd av fågelinfluensa i Toppå i Åbo. Det är det första fallet av högpatogen fågelinfluensa som nu konstaterats i Åbo under den pågående fågelinfluensaepidemin.

För att förhindra spridningen av fågelinfluensa avlägsnas fåglarna från Kuppis fågeldamm i Åbo. Fåglarna förs bort på onsdag, på order av kontrollveterinären.

Sydvästra Finland är för närvarande ett högriskområde för fågelinfluensa. Hos döda fåglar finns det risk för fågelinfluensa och salmonella.

Om du har rört vid en fågel måste du tvätta händerna noggrant med tvål och vatten, uppger Åbo stad i ett pressmeddelande.

Inga andra fall av fågelinfluensa har ännu registrerats i Åbo.

Rapportera massdöd av fåglar till övervakningsveterinären

Ifall man stöter på en massdöd bland fåglar ska man anmäla det till Åbo stads övervakningsveterinär.

Dödsfall bland fåglar klassas som massdöd när exempelvis mer än en svan, fler än fem andra sjöfåglar eller när över tio andra döda fåglar hittas döda i samma område. Enskilda döda stora rovfåglar bör också rapporteras till övervakningsveterinären.

Just nu pågår en särskilt stor höstflyttning bland svartmesar, vilket kan orsaka mycket fönsterkollisioner och enskilda döda småfåglar kan påträffas. Du kan försöka förhindra kollisioner genom att hänga något framför fönstren utomhus som fångar fåglarnas uppmärksamhet.

Diskussion om artikeln