Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu sätter bottenlag ord på vad en degradering betyder – IFK Mariehamns vd: ”Blir tapp på flera hundra tusen euro – det skulle bli väldigt problematiskt”

IFK Mariehamn mot HJK 2023.
Bildtext IFK Mariehamn var bottentippat redan inför säsongen.
Bild: All Over Press

Flera kandidater står vid klippkanten och tittar ner mot division 1. De kämpar för att undvika ett stort bortfall av intäkter. ”Jag vill inte ens tänka på det”, säger Peter Mattsson i IFK Mariehamn.

Tre omgångar återstår i herrarnas ligafotboll och i praktiken riskerar fortfarande fyra lag att åka ur. Hur stor är rädslan för att degraderas i bottenkvartetten?

Om man stirrar blint på det ekonomiska borde alla ligalag skrämmas av tanken på spel i division 1. Inför den här säsongen ökade klubbarnas intäkter rejält: det nya tv-avtalet och solidaritetspengar från det europeiska fotbollsförbundet Uefa gav varje ligalag ungefär en halv miljon euro mer jämfört med tidigare år – och det här enbart för att ställa sig på startlinjen i fotbollsligan.

– Det nya tv-avtalet gör att fallet blir större om man åker ur. Det blir tapp på flera hundra tusen euro i intäkter och det skulle vara väldigt tufft att få ihop det följande år. Helt ärligt så är skillnaden mellan ligan och division 1 för stor, säger IFK Mariehamns vd Peter Mattsson till Yle Sporten.

Peter Mattsson på hemmaarenan i Mariehamn.
Bildtext Peter Mattsson har arbetat som klubbchef i IFK Mariehamn under klubbens år i ligan.
Bild: Mats Ahlnäs / Yle

År efter år har IFK Mariehamn varit en av ligaklubbarna som har allra minst budget. Då den här texten skrivs ligger den långlivade ligaföreningen sämst till som jumbo – och ett 2024 utan ligastatus vore ett tungt slag i magen för klubbens fortsatta verksamhet.

– Vi har spelat ligafotboll nitton år i rad och det är klart att om IFK Mariehamn åker ur … Jag har inte ens velat tänka på det. Vi har tre anställda på kansliet och har den lägsta spelarbudgeten i ligan. Om vi åker ur så är enda chansen att minska pengar från spelarbudgeten och då blir det inte mycket som återstår.

Mattsson, som går i pension efter den här säsongen, hymlar inte med faktum.

– Det skulle bli en otroligt svår situation. Jag hittar inte ens riktigt ord för att beskriva det. Det skulle vara jätteproblematiskt.

Ilves ser positivt på framtiden

Yle har varit i kontakt med klubbledningen i Ilves, KTP och IFK Mariehamn för att få en bild av hur mycket fortsatt ligaspel betyder.

Vissa är mer kortfattade än andra. KTP, som är ligans mest formsvaga lag med fem poäng på de tolv senaste matcherna, meddelade bara kort att ingen hinner svara på frågorna.

Nedre slutserien
LagMatcherMålskillnadPoäng
AC Oulu24-534
FC Lahti24-928
FC Haka24-1125
Ilves24-424
KTP24-1720
IFK Mariehamn24-1318

I kväll möts Ilves och IFK Mariehamn i Tammerfors. Risto Niklas-Salminen, vd i Ilves, är inne på att betydelsen av att klara nytt kontrakt har växt under de senaste åren.

– Det betyder en hel del ekonomiskt att säkra ligaspel. Vårt mål är att klara kontraktet.

Ilves har spelat på Ratina i några säsonger på grund av renoveringen av arenan i Tammela. Nästa år ska det spelas fotboll där igen.

Roman Eremenko och Lauri Ala-Myllymäki.
Bildtext Honka och Ilves möts i helgens cupfinal på Olympiastadion.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Enligt Niklas-Salminen är läget i stort positivt för Ilves. Han räknar upp en ny ägarstruktur, en bred juniorverksamhet och lördagens cupfinal där Ilves spelar om en titel mot Honka.

– Degradering skulle inte leda oss till världens ände, men det skulle kräva stora justeringar och inbesparingar till 2024.

Tränarbyte i de tre bottenlagen

2023 har varit ett prekärt år för IFK Mariehamn. Laget har parkerat i botten hela säsongen, bara vunnit fyra ligamatcher och bytt tränare under sommaren.

Då transferfönstret var öppet förstärkte man med mittfältaren Jelle van der Heyden och anfallaren Konstantinos Kotsopoulos.

– Jag fick grönt ljus från styrelsen att värva nya, så där kan vi inte klaga. Vi skaffade två etablerade spelare, säger Mattsson.

Så värvade bottenlagen i somras

KTP och Ilves har också bytt tränare under sommaren. Bottenlagen har vaskat om på spelarsidan för att förbättra chanserna till nytt kontrakt.

Det solklara är att förutsättningarna för att bygga spelartruppen blir helt annorlunda i division 1.

– Före vårt avancemang till ligan hade vi spelare som arbetade deltid, men det är så länge sedan att jag knappt minns hur vi fick ihop det. Omställningen skulle bli så stor att jag har svårt att överblicka det. Just nu försöker man bara förtränga vad som händer vid en eventuell degradering, säger Mattsson.

Ilves–IFK Mariehamn startar klockan 18.00.

Tre sista omgångarna i nedre slutserien

  • 27 september: Ilves–IFK Mariehamn

  • 29 september: AC Oulu–KTP

  • 1 oktober: Haka–FC Lahti

  • 6 oktober: Ilves–AC Oulu

  • 7 oktober: Haka–KTP

  • 8 oktober: IFK Mariehamn–FC Lahti

  • 21 oktober: AC Oulu–Haka, FC Lahti–Ilves, KTP–IFK Mariehamn

Diskussion om artikeln