Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett år efter Nord Stream-sabotaget finns både bekväma och obekväma förklaringar – experten undrar: ”Vill vi verkligen veta?”

Uppdaterad 10.10.2023 16:36.
En man klädd i kostym och slips ser rakt in i kameran med allvarlig min.
Bildtext Ilmari Käihkö trodde själv först att det var Ryssland som låg bakom, nu är han inte lika säker.
Bild: Hans-Peter Dhuy / Yle

Ett år har gått sedan sabotaget av Nord Stream-gasledningarna i Östersjön och vi vet fortfarande inte vem den skyldiga parten är.

Just nu pågår tre utredningar kring Nord Stream som utförs av myndigheter i Danmark, Sverige och Tyskland. Den svenska utredningen förväntas bli klar under årets lopp.

Genast efter sprängningarna riktades västvärldens blickar mot Ryssland – men på senare tid har det också lagts fram teorier om att Ukraina, eller en grupp med kopplingar till landet skulle ligga bakom attentatet.

Svenska Yle bad forskaren och krigsvetaren Ilmari Käihkö sålla bland teorierna.

– Jag minns dagen då explosionen inträffade och i princip alla aklagade Ryssland. Jag trodde också först att Ryssland sannolikt ligger bakom, men jag har efteråt tänkt att vi ju faktiskt inte har några bevis för det.

– I krig så gör vi alltför ofta förhastade slutatser och det har fått mig att bli väldigt intresserad av det här fallet, säger Käihkö.

Spår 1: Ryssland

Att Ryssland skulle ligga bakom sprängningarna ses av Käihkö som det mest bekväma alternativet ur västländernas synvinkel.

– Misstankarna riktades direkt mot Ryssland som hade slutat exportera gas till Ukraina. Det kändes som en maktdemonstration där Ryssland visade att de kan hota det ekonomiska samarbetet med Europa.

– Samtidigt så kunde de visa att de kan sabotera också andra saker som finns under vattnet, som elledningar och datakablar.

Det finns också uppgifter om att det fanns ryska fartyg som befann sig runt Nord Stream 1 och 2 några dagar innan gasledningarna exploderade.

– Ett av dem var en specialistbåt som är gjord för att kunna operera på havets botten med hjälp av miniubåtar. Så där finns det åtminstone bevis på att Ryssland har haft medel för att utföra sabotaget, säger Käihkö.

Karta över södra Östersjön som visar hur Nord Stream 1 och Nord Stream 2-ledningarna går öster om den danska ön Bornholm och var läckorna finns.
Bildtext Gasledningen sprang läck i närheten av Bornholm i Danmark.
Bild: TT/SVT, Harri Vähäkangas / Yle

Spår 2: Ukraina

Ett par månader efter explosionen kom det uppgifter från den tyska utredningen om en segelbåt som heter Andromeda där det hittades spår av sprängmedel, och en besättning som hade använt falska pass.

Då började misstankarna riktas allt mer mot Ukraina.

– Där var tanken att Ukraina har varit väldigt kritiska mot det ekonomiska samarbetet mellan Europa och Ryssland som ryssarna använde för att finansiera sitt krig i Ukraina. Så där kan man också se Ukraina som en aktör som gynnades av den här explosionen.

Spår 3: En pro-ukrainsk grupp

De flesta experter är överens om att det behövdes både expertis och finansiering för att genomföra sabotaget - vilket pekar på att en statlig aktör har haft ett finger med i spelet.

Trots det här kan man inte vill utesluta någonting i nuläget, säger Käihkö.

– Är det möjligt att det var en pro-ukrainsk grupp som inte är kopplad till den ukrainska staten? En del experter ser det som möjligt att dådet kunde ha utförts med en mindre mängd explosiva medel som utplacerats på rätt sätt. Det går alltså inte att utesluta.

– Eller en grupp i Ukraina, exempelvis den militära underrättelsetjänsten, som har agerat utan att informera presidenten och regeringen.

Spår 4: USA eller någon annan?

Det finns också andra teorier som pekar åt andra håll. Ryssland hävdar att USA ligger bakom, och andra europeiska länder som Polen har också nämnts, säger Käihkö, men här finns det inga tydliga bevis.

Med tanke på all desinformation som har spridits kring fallet så menar Käihkö att det gäller att vara väldigt skeptisk till alla alla aktörer som är inblandade i kriget, och deras förklaringar.

Bubblande gas på stort område i Östersjön, fotograferat från luften.
Bildtext Nord Stream-sprängningarna kan också få juridiska konsekvenser eftersom det satsats stora summor pengar på gasledningen, inte minst från tyskt håll, säger Ilmari Käihkö. Ifall en aktör pekas ut så kan de också börja krävas på pengar.
Bild: Forsvaret, Danmark

En oerhört eldfängd fråga

Nyckelfrågan är enligt Käihkö: Vill vi verkligen veta och publicera sanningen ifall vi inte gillar den?

– Om man tänker att det är Ryssland som ligger bakom så visar det hur sårbara vi är för ryska attacker, vilket skulle få konsekvenser.

– Om vi däremot säger att det är Ukraina som ligger bakom så kommer det att lyfta väldigt obekväma frågor om stödet till landet i kriget.

Det finns alltså ett intresse att inte skylla på någon offentligt. Därför blir det intressant att se vad de här tre nationella utredningarna kommer fram till, menar Käihkö.

– Jag ser det som mycket möjligt att hela sanningen inte kommer att publiceras så länge kriget fortsätter, på grund av politiska och strategiska skäl.

Diskussion om artikeln