Jakobstadsregionen får plan för särskilt begåvade elever
En handlingsplan för särskilt begåvade har elever gjorts upp i Jakobstadsregionen. På tisdagskvällen godkändes planen i Pedersöre.
Pedersöre kommun vill identifiera och stöda särskilt begåvade elever, samt också stöda elever med stort intresse och förmåga till prestationer över och utöver läroplanens mål.
Det här ska göras genom handledning, genom att flytta upp elever i ett, flera eller samtliga ämnen och genom att eleven blir utmanad och stimulerad genom berikning, som till exempel egna projekt eller ämnesfördjupning.
Enligt planen handlar det inte om att skapa nån elit utan om att alla elever har rätt att få stöd och utmaningar på rätt nivå så att var och en kan utvecklas till sin fulla potential.
Enligt planen behöver särskilt begåvade elever identifieras så tidigt som möjligt, gärna redan i förskolan, för att minimera risken för att skolan upplevs som onödig och eleverna mister sin motivation.
Relaterat
Industriområdet i Jakobstad satsar på cirkulär ekonomi – nytt projekt får över 300 000 euro i finansiering
Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia och Alholmen Industrial Park (AIP) har fått 328 000 euro i finansiering för ett samarbetsprojekt med fokus på cirkulär ekonomi.
Genom projektet vill man stärka de företag som redan finns på Alholmens industriområde samt locka dit nya. I dag finns 8 industriföretag och drygt 50 serviceföretag på området. Totalt sysselsätter företagen 2 000 personer.
"Den gröna omställningen kommer att vara en central del av utvecklingsarbetet i AIP under de kommande åren, och den cirkulära ekonomin är en naturlig del av detta", säger AIP:s styrelseordförande Tommy Björklund i ett pressmeddelande.
Projektet finansieras av Österbottens förbund genom Fonden för rättvis omställning.
Ännu inget beslut om fler parkeringsplatser vid Bennäs tågstation
Pedersöre föreslår att det byggs en ny parkeringsplats för mellan 70 till 90 fordon vid tågstationen i Bennäs.
Kostnaderna skulle delas mellan Pedersöre, Jakobstad, Nykarleby, Larsmo och Kronoby.
Igår måndag tog stadsstyrelsen i Jakobstad ställning till förslaget och beslöt enhälligt återremittera ärendet.
– Beredningen var aningen kort. Vi ska kontrollera hur kostnaderna har fördelats tidigare, säger stadsdirektör Anne Ekstrand.
Enligt förslaget skulle Jakobstad stå för cirka 107 000 euro av de totala kostnaderna på ungefär 250 000.
ÖT: Dygnetrunt jouren på Malmska kan vara räddad
Hotet om att lägga ner nattjouren vid Malmska sjukhuset i Jakobstad är för tillfället avvärjt skriver Österbottens tidning.
Framtids- och anpassningsprogrammet för 2024 presenterades för allmänheten den 30 oktober och då föreslog man att dygnetruntjouren i Jakobstad skulle upphöra senast den första mars 2024. Nu är förslaget inte längre aktuellt då det förslag till sparåtgärder som Österbottens välfärdsområdes styrelse ska ta ställning till på måndag inte längre nämner dygnetruntjouren på Malmska.
Andelsbankerna i Kronoby, Pedersörenejden och Purmo planerar sammanslagning
De slutgiltiga besluten fattas under våren.
Överläkare i Karleby: Vi har kapacitet att ta emot fler patienter om det behövs
Vi vårdar de som kommer men marknadsför inte.
Visst kan Österbotten ha som strategi att skicka patienter till Karleby – men det kalaset kommer att kosta, säger kommundirektörer
Stefan Svenfors: Ingen övertygande start men ge det tid än.