Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Alternativa Nobelpriset: Läkare som jobbar för säkrare aborter i Afrika bland dem som prisas

Uppdaterad 28.09.2023 10:31.
De här tilldelas årets Right Livelihood-pris - Spela upp på Arenan

Årets Right Livelihood-pris uppmärksammar reproduktiva rättigheter, miljön och humanitära insatser på Medelhavet. Priset, som ibland kallats för det alternativa Nobelpriset, delas varje år ut till modiga personer som löser globala problem.

De fyra pristagarna tillkännagavs på onsdag morgon i Stockholm. Samtliga pristagare har bevittnat stort lidande, men ”står upp för att rädda liv, för naturen och för att säkra människors värdighet runt om i världen” enligt juryn.

– 2023 års Right Livelihood-pristagare kämpar för människors rätt till hälsa, trygghet, demokrati och en giftfri miljö, säger Ole von Uexkull, vd på Right Livelihood.

Pristagarna kämpar mot sociala tabun kring abort, mot auktoritära regimer och korrupta företag – men också mot en inhuman behandling av migranter.

Det här är Right Livelihood-priset

Eunice Brookman-Amissah

Porträttbild på kvinna i svart kavaj med vita rosor. Hon bär pärlhalsband och mörka glasögon.
Bildtext Eunice Brookman-Amissah är läkare i Ghana.
Bild: Right Livelihood

Läkaren Eunice Brookman-Amissah kommer från Ghana. Hon tilldelas priset ”för sitt banbrytande arbete kring kvinnors reproduktiva rättigheter i Afrika, där hon lagt grunden för liberalare abortlagar och skapat bättre tillgång till säkra aborter”.

Brookman-Amissah har bland annat bedrivit påverkansarbete, spridit information och utbildat kvinnor i deras reproduktiva rättigheter i tre decennier. Enligt juryn har hennes ledarskap varit avgörande för att skapa bättre tillgång till säkra aborter runtom i Afrika.

Över 90 procent av kvinnorna i Afrika söder om Sahara lever i länder där rätten till abort är begränsad. Enligt Right Livelihood har Brookman-Amissahs arbete bidragit till en 40 procentig minskning av abortrelaterade dödsfall sedan år 2000 i de afrikanska länderna söder om Sahara, där det varje år genomförs 6,2 miljoner osäkra aborter.

Eunice Brookman-Amissah har enligt juryn bidragit till att reformera abortlagstiftningen i en rad afrikanska länder, men också till att implementera ny abortlagstiftning i bland annat Ghana, Zambia, Malawi, Senegal och Mauritius.

Här kan du läsa hela prismotiveringen.

Organisationen Mother Nature Cambodia

Ung miljöaktivist talar i megafon och omges av andra miljöaktivister.
Bildtext Miljöorganisationen leds av ungdomar trots hot från myndigheternas sida.
Bild: Right Livelihood

Organisationen Mother Nature Cambodia är den andra av fyra pristagare. Den tilldelas priset för sin ”orädda och engagerade aktivism för att skydda miljön i Kambodja trots ett mycket begränsat demokratiskt utrymme”.

Organisationen är Kambodjas främsta ungdomsledda miljöorganisation. Miljöorganisationens medlemmar samarbetar med lokalinvånare för att bevara naturen.

Mother Nature Cambodia har utbildat och mobiliserat unga kambodjaner på såväl lokal som nationell nivå, och har enligt juryn till exempel lyckats väcka uppmärksamhet kring – men även stoppa – en rad miljöbrott genom kreativa kampanjer.

Right Livelihood lyfter fram en kampanj som lyckades sätta stopp för bygget av en kinesiskt finansierad vattenkraftsdamm som exempel. Bygget hotade bland annat ett urfolkssamhälle.

”Genom sin kamp för att skydda naturen och stärka respekten för mänskliga rättigheter i Kambodja har de blivit en källa till hopp och inspiration för framtida generationer i landet”, skriver Right Livelihood.

Här kan du läsa hela prismotiveringen.

SOS Méditerranée

Migranter räddas på Medelhavet. Flera män lyfter över barn till gummibåt.
Bildtext Räddningsoperation pågår. Sos Méditerranée påminner fartyg på Medelhavet om deras skyldighet att hjälpa nödställda.
Bild: Right Livelihood

SOS Méditerranée är en europeisk humanitär sjöräddningsorganisation verksam på Medelhavet. Organisationen räddar liv på den dödligaste migrantrutten, alltså från Nordafrika över centrala Medelhavet till Europa.

SOS Méditerranée tilldelas priset ”för sina humanitära sök- och livräddningsinsatser på Medelhavet”. Enligt stiftelsen har organisationen räddat fler än 38 500 människor sedan operationerna inleddes år 2016.

Organisationen räddar inte bara liv utan ställer också krav på sök- och räddningsoperationer och sätter press på fartyg i området att respektera internationell sjörätt och undsätta nödställda människor till sjöss.

SOS Méditerranée är en sammanslutning av fyra kontor i Frankrike, Italien, Tyskland och Schweiz. Organisationen finansierar räddningsfartyget Ocean Viking och dess besättning bestående av läkare och sjukvårdspersonal. Dessutom samlar organisationen in vittnesmål från de överlevande och håller exempelvis EU och nationella regeringar medvetna om den humanitära kris som utspelar sig på Medelhavet.

Här kan du läsa hela prismotiveringen.

Phyllis Omido

Kvinna talar i mikrofon under en klimataktion.
Bildtext Phyllis Omido drabbades av blyförgiftning och arbetar nu med att motverka att andra drabbas.
Bild: Right Livelihood

Phyllis Omido är en kenyansk miljöaktivist som arbetat för bättre hälsa och rättvisa i byn Owino Uhuru i Mombasa.

Byn utsattes för en blyförgiftning när ett smältverk för batterier upprättades där år 2007. Omido leder kampen för de utsatta att få upprättelse.

Hon tilldelas priset ”för sin banbrytande kamp för att säkra människors land- och miljörättigheter, samtidigt som hon fört miljörätten framåt”. Enligt Right Livelihood har Omidos påverkansarbete och juridiska kamp i kenyanska domstolar resulterat i prejudikat som bekräftar människors rätt till en ren och hälsosam miljö.

Omido jobbade själv på smältverket som förgiftade henne och många andra i Owino Uhuru. När fabrikens ägare och statliga tjänstemän inte vidtog åtgärder efter att Omido sammanställt en miljörapport, mobiliserade hon hela samhället till protest.

Omidos kamp har resulterat i att 17 smältvärk som förgiftat miljön i Kenya har stängts.

Här kan du läsa hela prismotiveringen.