Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Rödgula tecken i Helsingfors – är det okej att täcka över stadens vapen på vägskyltar?

En vägskylt där det står Helsinki Helsingfors och där stadens vapen med en båt och en krona syns, men det är delvis täckt med rödgul tejp.
Bildtext Stadens vapen på den nordvästliga gränsen till Vanda fick tillfällig krona, som raskt började flagna.
Bild: Heini Rautoma / Yle

Vägskyltar som välkomnar dig till Helsingfors har de senaste dagarna fått ny dekoration. Ishockeyfans från ett visst rödgult lag ligger bakom.

Då man kör från Helsingfors grannkommuner in till staden kan man se rödgula klistermärken med en krona, texten ”Punakeltainen Stadi” (på svenska Rödgula Stadi) och årtalet 1967. Klistermärken finns till exempel vid Ring 1, Lahtisleden, Borgåleden och Tavastehusleden.

Det handlar om ishockeylaget Jokerit, som återvänt till staden efter att världsläget vände upp och ner på lagets nya liv i Ryssland.

Att täcka över trafikmärken och vägskyltar är inte tillåtet. Pyntandet av stadens vapen har ändå inte orsakat större tumult inom Helsingfors stadsmiljösektor.

Eftersom klistermärkena verkar pryda endast stora vägskyltar och inte finnas omkring på stan, ligger det inte på stadens utan NTM-centralens bord att göra något åt saken.

– Eftersom de inte stör trafiken eller orsakar fara är de knappast prioritet att putsa bort, säger Jörgen Andreasen, projektingenjör vid Helsingfors stadsmiljöcentral.

Helsingforsarenan står fortfarande spökligt tom

Jokerit spelar ishockey i Mestis, den näst högsta ishockeyligan i Finland.

Laget har tränat och spelat i olika hallar eftersom dess hemmahall i Böle, den som numera går under namnet Helsingforsarenan, inte är i bruk.

På tisdagskvällen slog Jokerit Ketterä i Jokerits första hemmamatch i Helsingfors ishall sedan år 1997.

Över 6 500 åskådare såg Jokerit besegra Ketterä.
Bildtext Över 6 500 åskådare såg Jokerit besegra Ketterä i Helsingfors ishall på tisdagen.
Bild: All Over Press

Staden försöker lösa situationen med den tomma Helsingforsarenan. Eftersom hallägarna lämnat en räkning obetald tänkte staden att det kanske går att vräka de ryska ägarna, men nu är räkningen betald.

Var tycker du gränsen går – hur mycket spår får fansen lämna? Berätta i kommentarsfältet.

Diskussion om artikeln