Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt fler invånare i Nagorno-Karabach flyr till Armenien – tidigare separatistledare greps i Azerbajdzjan

Uppdaterad 27.09.2023 23:12.
En lång rad med fordon åker längs en bergsväg mot Armenien.
Bildtext Satellibilder visar en lång rad med fordon med flyktingar som tar sig från Nagorno-Karabach till Armenien via Latjinkorridoren.
Bild: Lehtikuva

Ett allt större antal etniska armenier har flytt från utbrytarregionen Nagorno-Karabach till Armenien efter Azerbajdzjans militära operation i området förra veckan.

Antalet flyktingar ökar stadigt och på onsdagen meddelade de armeniska myndigheterna att över 53 000 av Nagorno-Karabachs 120 000 etniska armenier har lämnat regionen och flytt till Armenien.

Armenien har cirka 2,8 miljoner invånare.

Azerbajdzjans militära intrång i enklaven för en vecka sedan har utlöst en av de största flyttrörelserna i Sydkaukasien sedan Sovjetunionens fall, och de senaste dagarna har bergsvägen som slingrar sig ut från Nagorno-Karabach fyllts av människor på flykt.

Tidigare separatistledare greps

Azerbajdzjan meddelade på onsdagen att man gripit en tidigare separatistledare i Nagorno-Karabach då han försökte ta sig in i Armenien.

Enligt gränsmyndigheterna har Ruben Vardanyan, en affärsman som har lett den separatistiska regeringen, överlämnats till den azeriska staten efter att ha gripits på vägen till Armenien.

Azerbajdzjan: 192 soldater dödades under förra veckans offensiv i Nagorno-Karabach

Sammanlagt 192 azeriska soldater dödades och över 500 skadades under Azerbajdzjans offensiv i Nagorno-Karabach förra veckan, meddelar Azerbajdzjans hälsoministerium.

Tjänstemän från Nagorno-Karabach har tidigare meddelat att minst 200 personer dödades, bland dem 10 civila, och att över 400 sårades i striderna.

Den militära operationen gjorde det möjligt för Azerbajdzjan att återta full kontroll över utbrytarregionen som styrdes av separatister i cirka 30 år.

Azerbajdzjan och separatisterna har diskuterat en ”återintegrering” av Nagorno-Karabachs armeniska befolkning med det huvudsakligen muslimska landet.

Människor på ett lasbilsflak flyr från Nagorno-Karabach.
Bildtext Flyktingar nära gränsstaden Kornidzor, på väg från Nagorno-Karabach till Armenien från Nagorno-Karabach, den 26 september 2023.
Bild: Alain Jocard / AFP

Explosion dödade tiotals människor

En stor explosion inträffade i måndags vid en bränsledepå i distriktet Askeran i Nagorno-Karabach.

Armeniska myndigheter säger att minst 68 människor dödats, 105 saknas och närmare 300 skadats.

Två krig har utkämpats om regionen

Nagorno-Karabach är en region som internationellt erkänns som en del av Azerbajdzjan.

Armenien och Azerbajdzjan har utkämpat två krig om Nagorno-Karabach under de senaste 30 åren.

Nagorno-Karabach, som är en enklav inne i Azerbajdzjan, togs över av etniska armeniska styrkor, med stöd av den armeniska militären, i strider som avslutades 1994. Under ett sex veckor långt krig 2020 tog Azerbajdzjan tillbaka delar av Nagorno-Karabach och omgivande områden.

Azerbajdzjans president Ilham Aliyev har lovat att den armeniska befolkningens rättigheter i Nagorno-Karabach kommer att respekteras, men han avvisar idén om ett oberoende etniskt armeniskt Nagorno-Karabach.

Många armenier är rädda för så kallad etnisk rensning under det azeriska styret.

Källor: Reuters, AP, AFP