Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Missade toppen – bergsbestigare fråntas rekord i Guinness rekordbok

Uppdaterad 01.10.2023 18:34.
Bergsbestigare blir av med rekordnotering - Spela upp på Arenan

En storm skakar bergsbestigningsvärlden. Några av de viktigaste rekorden som har gjorts inom grenen gäller inte längre. Nya utredningar visar nämligen att en del av de tidigare rekordhållarna aldrig var uppe på den högsta toppen.

Reinhold Messner från Sydtyrolen i Italien betraktas som bergsbestigningens okrönte kung.

När det gäller att bestiga de högsta bergen är det Messner som innehar flera av rekorden. År 1978 blev han första personen att utan extra syre bestiga världens högsta berg Mount Everest.

Messner har också länge ansetts vara den första personen att bestiga alla fjorton berg på över 8 000 meter i världen.

Nu står Messner ändå utan just den här titeln som han innehade i hela 37 år, alltså allt sedan den 16 oktober 1986 då han tillsammans med landsmannen Hans Kammerlander stod uppe på toppen av det 8 516 meter höga berget Lhotse på gränsen mellan Nepal och Kina.

Med bestigningen av Nanga Parbat i Pakistan erövrade Messner sin första 8 000-meterstopp redan år 1970.

Bestigningen, som senare också har blivit en film, slutade ändå i en tragedi. Reinhold Messners bror Günther omkom under oklara omständigheter i samband med nedstigningen.

Reinhold själv förfrös fötterna så svårt att sju av hans tår måste amputeras.

En skäggig man i närbild.
Bildtext Reinhold Messner innehar fortfarande många rekord inom bergsbestigning.
Bild: J.L.Cereijido/EPA-EFE

65 meter från den egentliga toppen

Bakom Messners svidande titelförlust står en person som aldrig har bestigit ett berg i Himalaya.

Tysken Eberhard Jurgalski har i stället gjort det till sin uppgift att samla och dokumentera uppgifter kring allt som har med bestigning av de högsta bergen i världen att göra.

Han har också gått igenom bestigningarna av det 8 091 meter höga Annapurna i Nepal och i fjol presenterat en lista på vilka personer som utan tvivel har bestigit berget och på så sätt också kan komma på fråga att ha bestigit alla berg på över 8 000 meter.

Messners namn finns inte med på den listan och det här har lett till att också Guinness rekordbok nu har strukit honom som rekordhållare. Första person upp på alla 8 000-meterstoppar är nu i stället amerikanen Edmund ”Ed” Viesturs.

Tvåa på Jurgalskis lista är finländaren Veikka Gustafsson. Författaren och bergsbestigaren Mark Horrell spekulerar till och med kring om Gustafsson i själva verket kan ha varit den första uppe på alla toppar.

När Jurgalski har jämfört Messners rutt från år 1985 med bilder, topografiska kartor och data från det tyska centret för luft- och rymdfart DLR har han kunnat slå fast att Messner och Kammerlander svängde om 65 meter från den punkt som enligt Jurgalskis utredningar är Annapurnas högsta topp.

Den egentliga toppen ligger enligt Jurgalski fem meter högre upp än stället där de två bergsbestigarna svängde om. Då Messner var uppe på Annapurna var det alltså inte ännu klart identifierat vilken den högsta punkten egentligen är.

De fjorton över 8 000 meter höga bergen i världen

Den i dag 79-årige Messner, som är känd för att inte vara den lättaste person att ha att göra med, reagerar förstås så som han oftast brukar.

– Han har ingen aning, han är ingen expert. Det är klart vi var uppe på toppen, kommenterar Messner Jurgalskis utredningar.

Att hans namn inte längre står i rekordboken intresserar inte Messner.

Samtidigt har Jurgalskis utredningar visat att Messner inte är den enda rekordhållaren som inte har varit upp på de högsta topparna. Det samma gäller också bland andra österrikiskan Gerlinde Kaltenbrunner, som hittills har ansetts vara den första kvinnan att utan extra syre ha bestigit alla de fjorton bergen.

Förslag om toleranszoner

I diskussionen kring förlusten av titlarna lyfter en rad bergsbestigare fram att det i dessa höjder kan vara mycket svårt att veta vilken den högsta punkten egentligen är.

Å ena sidan kan förhållandena vara mycket svåra, å andra sidan kan det vara svårt att urskilja om en enskild punkt är högre än en annan. Det här gäller i synnerhet på det i Messners fall ifrågavarande berget Annapurna I.

Den högsta bergskammen på Annapurna I är ungefär 200 meter lång och på den finns flera punkter (toppar) som i höjdled ligger endast några få meter från varandra. Gällande de två högsta punkterna kan det handla om enbart centimetrar som skiljer dem åt, framgår av en 48-sidor lång utredning som Jurgalskis team har gjort.

Då förhållandena är extrema och bergsbestigarens liv i värsta fall står på spel börjar man kanske inte gå från en punkt till en annan för att försäkra att man verkligen har nått den högsta toppen, resonerar flera bergsbestigare.

För att slippa den här problematiken cirkulerar förslag om att införa så kallade toleranszoner uppe på topparna.

Mount Everest.
Bildtext I motsats till berg som Annapurna I och Manaslu är det uppe på Mount Everest omöjligt att inte vara på rätt ställe.
Bild: Design Pics Inc / Alamy/All Over Press

På berg där det är svårt att urskilja den egentliga högsta punkten skulle det alltså räcka med att ha varit tillräckligt nära toppen för att man kan göra anspråk på att ha bestigit berget. Det här skulle enligt förslaget kunna gälla för alla bestigningar fram till år 2019.

Jurgalski, som bland annat i en intervju för österrikiska Kronen Zeitung säger att han nu är utsatt för en global hatstorm på grund av sina utredningar, har hittills ändå varit kompromisslös. Han skjuter ner tanken om toleranszoner och slår fast att endast den högsta punkten ska gälla.

– Var man inte högst upp så var man inte högst upp. Om en popstjärna har haft 13 låtar som listettor och en låt som tvåa kan artisten inte göra anspråk på att 14 gånger ha varit högst upp, sade Jurgalski i en intervju för sajten Abenteuer Berg i fjol.

Jurgalski är ändå mån om att poängtera att han med sina utredningar inte är ute efter att förringa någon bergsbestigares bedrifter.

Enligt Himalayan Database gäller Messner fortfarande som första person uppe på alla över 8 000 meter höga berg. Diskussionen kring frågan lär ändå fortsätta.