Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Nu har riksdagen röstat: Funktionshinderservicelagen skjuts upp till 2025

Uppdaterad 27.09.2023 14:43.
Plenisalen i riksdagen 12.9.2019. Bilden är tagen uppifrån.
Bildtext Arkivbild från plenisalen.
Bild: Pekka Tynell / YLE

Regeringens förslag att skjuta upp lagen har kritiserats av både intresseorganisationer och oppositionen.

Med rösterna 92–75 har riksdagen godkänt att funktionshinderservicelagen inte träder i kraft nästa vecka utan skjuts upp till 2025 enligt regeringens förslag. 32 ledamöter var frånvarande, ingen röstade blankt.

Regeringens förslag att skjuta upp lagen har orsakat en hel del debatt i plenisalen de senaste veckorna då oppositionen beskyller regeringen för att bara vara ute efter att spara pengar. Flera intresseorganisationer som Folkhälsan, FDUV och Äldreombudsmannen har också kritiserat att lagen skjuts upp och menar att den behövs redan i höst.

Att lagen inte tas i bruk i oktober i år är något regeringspartierna kommit överens om redan i regeringsprogrammet.

Regeringens förklaring till att lagen behöver skjutas upp är att de förändringar som gjordes under lagens slutbehandling inte genomgick vanlig lagberedningsprocess, vilket innebär att det finns olika tolkningsmöjligheter i lagen.

Också expertmyndigheter som THL och Valvira har sagt att det är bättre att lagen får tilläggstid så otydligheter reds ut. Lagen har kritiserats för att ha olika tolkningsmöjligheter kring vem som har rätt till avgiftsfria tjänster, och oklarheter kring helhetskostnaderna för lagen.