Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Kända SFP-profiler väljer olika i presidentvalet: Pekka Haavisto, Alexander Stubb och Olli Rehn, alla får toppnamn bakom sig

Elisabeth Rehn, Stefan Wallin och Joakim Strand.
Bildtext Elisabeth Rehn väntas meddela sitt stöd för Pekka Haavisto, medan Stefan Wallin stöder Stubb. Joakim Strand optimerar med två borgerliga favoriter.
Bild: Bengt Östling, Niklas Fagerström,Anna Ruda/Yle

Stefan Wallin gör kampanj för Alexander Stubb, medan Elisabeth Rehn kommer att tillkännage sitt stöd för Pekka Haavisto. För nuvarande riksdagsledamöter är det svårare att välja sida.

Så gott som alla SFP-profiler Svenska Yle når säger samma sak: De är hett byte för flera kampanjteam som vill få del av SFP-rösterna i presidentvalet. Telefonsamtalen har varit många.

Eftersom SFP saknar egen kandidat hoppas särskilt Alexander Stubb (Saml), Olli Rehn (C) och Pekka Haavisto (Gröna) på draghjälp av kända partiprofiler.

Av SFP-väljarna har visserligen bara en del brukat rösta på partiets egen kandidat i presidentvalet, men eftersom de svenskspråkiga borgerliga väljarna är en rätt stor grupp anses det viktigt med tunga SFP-namn på kampanjlistorna.

Hittills har europaparlamentarikern Nils Torvalds, samt partiveteranerna Ole Norrback och Ulla-Maj Wideroos meddelat att de stöder Olli Rehn.

Den tidigare SFP-ledaren Stefan Wallin tror att en stor del av SFP:arna ändå resonerar som han själv.

– Jag stöder Alexander Stubb. Han är erfaren. Han har bra utstrålning. Han är språkkunnig, svenskspråkig och internationell, säger Wallin.

Wallin säger att han kommer att delta i Stubbs kampanj aktivt, bland annat som rådgivare.

Elisabeth Rehn stöder Haavisto

Nästa vecka väntas flera SFP-profiler i samband med ett kampanjmöte berätta att de stöder Pekka Haavisto.

På listan finns enligt Svenska Yles uppgifter bland andra SFP:s mest framgångsrika presidentkandidat någonsin, Elisabeth Rehn. Också tidigare SFP-ledaren och utrikesministern Pär Stenbäck finns på samma lista.

Stenbäck och Rehn vill ännu inte kommentera sitt val av kandidat av hänsyn till kampanjens tidtabell.

– Allt har sin tid, säger Elisabeth Rehn när Svenska Yle ringer upp henne.

Även riksdagsledamoten Eva Biaudet säger till Svenska Yle att hon vill vänta med att kommentera till nästa vecka.

Biaudet stödde Pekka Haavisto i andra omgången i presidentvalet 2012 då hon själv kandiderade.

Svårare för aktiva politiker att välja

SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson har tidigare sagt till Svenska Yle att hon inte kommer att ställa sig bakom någon av kandidaterna.

När Svenska Yle frågar ledamöterna i Svenska riksdagsgruppen är det få som vill ta ställning.

Joakim Strand säger att han kan tänka sig att stödja flera kandidater i bakgrunden, till exempel om de gästar Vasa där han är ordförande för stadsfullmäktige.

– Kanske är det två stycken i synnerhet som ur min synpunkt sticker ut, säger Strand och medger att han syftar på Olli Rehn och Alexander Stubb.

Han tillägger att Pekka Haavisto gjorde ett bra jobb som utrikesminister och också är en god kandidat.

I bakgrundsdiskussioner framgår att det är svårare för sittande riksdagsledamöter att stödja en enskild kandidat, både för att de egna väljarna delas mellan flera kandidater och för att det är viktigt att upprätthålla ett gott samarbete med alla partier i riksdagen.

– Jag tror inte heller att man ska överskatta traditionella namnlistor. Dagens väljare är väldigt självständiga, säger Strand.

Han tillägger att han inte utesluter att offentligt stödja någon efter att ha hört dem beskriva sin syn på landets framtid i valdebatterna.

Adlercreutz: Kanske, kanske inte ...

I riksdagsgruppen säger Anders Norrback att han inte bestämt sig, medan Henrik Wickström skriver i ett sms att han vill tala om saken med resten av partiledningen.

Av ministrarna skriver Sandra Bergqvist i ett sms till Svenska Yle att hon inte kommer att stödja någon offentligt, medan Anders Adlercreutz skriver att han möjligen stöder någon men att det också är möjligt att han inte gör det.

Partiets vice ordförande Silja Borgarsdóttir Sandelin säger att hon troligen kommer att stödja någon av kandidaterna offentligt, men att hon vill låta debatten komma igång innan hon bestämmer sig.

Svensk Ungdoms ordförande Julia Ståle håller sin favoritkandidat för sig själv.

– Jag försöker i min position vara noga med att inte ge en bild av att vi som förbund skulle stödja någon enskild kandidat, säger Ståhle

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, som inte hör till SFP men sitter i Svenska riksdagsgruppen, säger att han inte stöder någon särskild eftersom det finns många bra kandidater och han gärna värnar om de åländska kontakterna till dem alla.