Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Centern tar avstånd från vänsteroppositionen i interpellation: ”SDP kan inte spara någonstans”

Uppdaterad 27.09.2023 15:26.
Harry Harkimo (RN), Antti Kurvinen (C) och Annika Saarikko (C).
Bildtext På plats under pressträffen var Centerns partiordfördande Annika Saarikko och riksdagsgruppordförande Antti Kurvinen, samt Rörelse Nu:s enmansgrupp Harry Harkimo.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Centern lämnar tillsammans med Rörelse Nu in en interpellation om framtiden för social- och hälsovårdstjänsterna och finansieringen av välfärdsområdena. Men de gör det utan de andra oppositionspartierna SDP, VF och Gröna.

Riksdagsgrupperna för Centern och Rörelse Nu bjöd under onsdagen in till pressträff kring läget för hälsovården och äldreomsorgen ”samt andra närtjänster”.

Antti Kurvinen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp, lyfte fram betydelsen av närservice och berättade hur dålig ekonomin är inom välfärdsområdena. Rörelse Nu:s Harry Harkimo säger att man med den här takten kommer vara tvungen att lägga ner 200 vårdcentraler.

Regeringen Orpos mål är att spara in 1,4 miljarder euro från social- och hälsovården. Enligt nuvarande uppgifter har välfärdsområdena i det här skedet ett underskott på sammanlagt 1,2 miljarder i år.

Enligt Centerns ordförande Annika Saarikko kommer interpellationen att innehålla konkreta lösningsförslag till regeringen.

– Är regeringens mål att vi till sist bara ska ha ett välfärdsområde? frågar Saarikko.

SDP redo att vara med – Centern ger nobben

Tytti Tuppurainen, ordförande för SDP:s riksdagsgrupp, skrev på meddelandetjänsten X att SDP är redo att förhandla om en gemensam interpellation för hela oppositionen.

Antti Kurvinen betonade att det är frågan om högeroppositionens interpellation, inte vänsterpartiernas. Centern tar alltså avstånd från sina tidigare regeringskumpaner.

– Interpellationen är gjord med likasinnade partier. Vi har inte förhandlat om den med de andra riksdagsgrupperna, sa Kurvinen.

En interpellation kan mäta regeringens förtroende

En interpellation är en fråga som ställs till regeringen eller en enskild minister kring ett visst ämne, i syfte att mäta ministerns eller regeringens förtroende.

Interpellationen måste ställas av minst 20 riksdagsledamöter.

Regeringen ska svara på interpellationen i plenum inom 15 dagar. Sen följer debatt och omröstning i plenum.

Annika Saarikko påminde också om att Centern med sina 23 riksdagsledamöter har en tillräckligt stor grupp för att göra interpellationen på egen hand, om de så vill.

Svenska Yle frågar Harry Harkimo varför bara han är med i interpellationen.

– Centern är nära det som jag själv talar om. Det är ideologin som talar här, svarar Harkimo.

Kurvinen tillägger att Centern och SDP har ideologiska skillnader som lett till att Centern gör sin interpellation tillsammans med Rörelse Nu.

– SDP har blivit ett parti som anser att man inte kan spara nånstans, och det passar inte Centern och Rörelse Nu, säger Kurvinen.

Kurvinen: ”Vi försöker inte fly vårt ansvar”

Centern var själv med och drev igenom den nuvarande social- och hälsovårdsmodellen under regeringen Marin som trädde i kraft 2023. Underskottet som uppstått i välfärdsområdenas budgetar är till stor del ett resultat av regeringen Marins reform.

Kurvinen säger att Centern inte försöker fly sitt ansvar och betonade att situationen inte blir bättre av att man skär ner ytterligare när verksamheterna redan tampas med budgetunderskott.

– Lösningen kan inte vara att regeringen är passiv eller skär ner ännu mer, säger Kurvinen.