Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Orpo efter möte med facken: Vi är i det stora hela överens om målen, men inte om metoderna

Uppdaterad 27.09.2023 15:56.
Petteri Orpo står och talar i en mikrofon, i bakgrunden står andra människor.
Bildtext Statsminister Petteri Orpo (Saml) höll en pressträff utanför Villa Bjälbo på onsdag.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Regeringen tänker inte backa med sina jobb- och stödreformer, trots kritiken från facket. Det meddelade statsminister Petteri Orpo (Saml) efter mötet med fackförbunden och arbetsgivarsidan på onsdagen.

Vid en pressträff efter mötet på Villa Bjälbo fick Orpo en fråga om regeringen kan tänka sig att dra tillbaka någon av sina reformer eller åtgärder.

– Vi förde inga sådana förhandlingar nu, men vi var överens om att alla diskussioner som förs kring de aktuella lagändringarna bör vara allvarligt menade och arbetstagarsidans sakkunskap beaktas, svarade Orpo.

Orpo fick därpå en följdfråga om de nedskärningar som regeringen tänker göra inom den sociala tryggheten. Orpo menade att regeringen inte tänker backa där heller.

– Regeringen har förbundit sig till att följa regeringsprogrammet och det är en helhet, svarade Orpo.

Orpo hade sammankallat mötet för att diskutera det spända läget på arbetsmarknaden och de jobb- och stödreformer som regeringen förbereder.

Reformerna har fått hård kritik av fackförbunden, särskilt fackcentralen FFC, som har svarat med utmarscher och andra stridsåtgärder.

Samma lägesbild

Enligt Orpo har alla parter i stort sett samma lägesbild beträffande Finlands ekonomiska situation.

Regeringen motiverar flera av sina reformer med sysselsättningsargument, bland annat att en högre sysselsättningsgrad ger bättre förutsättningar för att trygga det finländska välfärdssamhället.

– Vi är i flera avseenden överens om målen, men metoderna är vi oense om, sade Orpo. Han betonar att det ändå är viktigt med goda diskussionskontakter.

– Jag hoppas att vi trots allt kan föra saker framåt i så god anda som möjligt och att Finlands ekonomi inte tar alltför hårda smällar, sade Orpo.

Protestaktionerna fortsätter

Fackcentralen FFC:s ordförande Jarkko Eloranta uppgav efteråt att de planerade protestaktionerna fortsätter.

– Vi går vidare med våra åtgärder, här hände ingenting sådant som gör att man kan säga att situationen är helt okej, formulerade sig Eloranta.

– Vi hade en mycket öppen diskussion, viktigast är att den kontakten finns kvar, sade STTK:s ordförande Antti Palola.

Både STTK och Akava funderar som bäst på egna motåtgärder. Akavas styrelse möts den 9 oktober för att besluta hur man går vidare.

Pensionsreform ska spara miljardbelopp

Också regeringens planerade pensionsreform diskuterades. Syftet är att stärka pensionssystemet, då antalet pensionärer stadigt ökar och det finns ett tryck på att höja pensionsavgifterna.

Tanken är att reformen ska medföra besparingar för omkring en miljard euro. Petteri Orpo hoppas att alla berörda parter kan enas kring reformen senast i januari 2025.