Många vill vara med och leta efter försvunna personer – man måste veta hur man gör för att hjälpen ska vara till nytta
Varje år försvinner hundratals personer i västra Nyland. Intresset för att hjälpa till att hitta dem är stort, men det är viktigt att man vet hur det går till för att viktiga ledtrådar inte förstörs.
Det kan kännas som om det blir allt vanligare att personer försvinner. Men så är det inte, säger kommissarie Markus Ramstedt från Raseborgspolisen.
– Jag tror att allmänheten upplever det så eftersom myndigheterna allt oftare ber om hjälp på de sociala medierna, konstaterar han.
I år räknar Västra Nylands polisinrättning med närmare 650 uppdrag för att hitta försvunna personer. Sedan år 2019 har det handlat om mellan 550 till 780 liknande uppdrag per år.
De allra vanligaste fallen handlar om små barn eller äldre personer med demenssjukdomar som kommit bort.
Allmänheten brukar vara till stor nytta
Polisen avväger alltid noggrant om det lönar sig att gå ut med en efterlysning på sociala medier. Engagemanget bland folk tenderar att vara väldigt stort, men alltid är hjälpen inte till nytta.
Om en person till exempel har försvunnit i terrängen är det viktigt att hundarna som hjälper till att söka får upp spår. Ifall väldigt många frivilliga dyker upp på platsen kan det hända att de spår som hundarna kunde få upp blir förstörda.
Men i de fall som polisen ber om allmänhetens hjälp brukar det vara till stor nytta. Flera fall har blivit lösta just tack vare att folk har kommit med nyttiga tips.
– När någon har försvunnit, så engagerar det folk väldigt, väldigt mycket och våra inlägg får väldigt stor spridning. Så det har varit till stor nytta, konstaterar Ramstedt.
Polisen samarbetar med frivilliga räddningstjänster
Polisen avgör också om de behöver hjälp av andra instanser för att leta efter den försvunna personen. Förutom gränsbevakningen och försvaret så kan de också kontakta de frivilliga räddningstjänsterna.
Till de frivilliga räddningstjänsterna hör totalt 52 olika föreningar runt om i Finland, allt från marthaföreningen till jaktlag. De som är aktiva inom de här grupperna får ett alarm av via en Whatsapp-grupp efter att polisen meddelat att deras hjälp behövs.
Så här går det till om en person misstänkt vara försvunnen
Torsten Ragnell från Röda korsets avdelning i Ekenäs-Tenala är en av de här frivilliga. Han har varit med sedan nittiotalet och har ryckt ut flera gånger för att leta efter försvunna människor.
– Det är alltid en skön känsla när den försvunna hittas, vare sig den är vid liv eller avliden. Speciellt för de egna är det viktigt att få veta var personen är och i vilket skick.
De frivilliga räddningstjänsterna har både människor och hundar till förfogande för att leta. Det är alltid polisen som leder sökandet och som säger vad de frivilliga ska göra.
Ibland är det ingen idé att leta i terrängen
Ibland finns det inte tillräckligt med information för att polisen ska börja leta efter en person på ett visst ställe. För de anhöriga kan det kännas extremt frustrerande, men Markus Ramstedt försäkrar att polisen gör en hel del trots att man inte är ute i terrängen med sina hundpatruller.
– Att polisen inte aktivt ger ut uppgifter på sociala medier eller går i skogen, betyder inte att polisen inte jobbar med saker. Det finns mycket annat vi kan göra än aktivt eftersök.
Eftersom intresset för att hjälpa till att söka efter försvunna personer är stort har Torsten Ragnell planer på att starta en utbildning för frivilliga i Västnyland. Då han informerade om planerna på Facebook visade det sig att intresset verkar vara stort.
Exakt när utbildningen kommer att bli av är ännu oklart.
– Det viktiga är att folk lär sig att följa direktiven och inte springa ut i skogen, konstaterar han.
Markus Ramstedt försäkrar att den här typen av hjälp är guld värd.
– Vi har definitivt nytta av den. Det är en bra utbildning och ger en bra grund att utföra de här eftersökningarna. Samarbetet mellan polisen och räddningstjänsterna har långa anor och fungerar bra. Om det är flera som vill ställa upp så har det en direkt inverkan på polisens verksamhet.
