Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tillbaka efter omsusade avstängningen – Tarmo Reunanen avtjänade sitt straff i lördags: ”Hoppas den här affären är slutbehandlad nu”

Tarmo Reunanen jäällä Lukon paidassa.
Bildtext Tarmo Reunanen har varit Ishockey-Finlands mest omtalade man på sistone.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Om Lukkobacken Tarmo Reunanen kunde, skulle han säkert vrida klockan tillbaka till fredag kväll cirka 18:45, och låta bli att skrika de ord som följt honom sedan dess. I kväll är han tillbaka i rinken.

Allt borde vara som vanligt i kväll när Lukko spelar en FM-ligamatch mot Pelicans i Raumo: hemmaspelarna åker i sina blågula spelskjortor ut på isen i anrika Äijänsuo-hallen, fansen på läktarna – med fanklubben Raumam Boja i spetsen – hejar vilt på sina egna, tre seriepoäng står på spel.

Ändå kommer något antagligen att vara annorlunda.

Trots att den skickliga backstjärnan Tarmo Reunanen är van vid att få uppmärksamhet (inte minst efter Zorromålet mot HIFK i våras) kommer han på onsdagskvällen att vara alldeles extra uppvaktad, och förmodligen vara på allas läppar.

Han gör nämligen comeback i kväll efter sitt minst sagt omsusade spelförbud som han avtjänade i lördagens bortamatch mot Kärpät.

Utvisad för osportsligt beteende

Det var i fredagens bortamatch mot KalPa som allt spårade ut. Matchen hann bli 15:38 gammal när Reunanens match tog slut.

Enligt domarrapporten från i lördags hade han skrikit något fult åt KalPa-anfallaren Juuso Mäenpää, och visades ut på grund av rasistiskt beteende, en dom som senare under matchen ändrades till osportsligt beteende – förbjudet förvisso, enligt regelboken.

Under detta regelparaply faller bland annat obscena gester, rasistiskt språkbruk eller sexistiska kommentarer som uttalas eller visas innan, under eller efter matcher.

FM-ligans disciplinutskott som behandlar dylika fall ville inte offentliggöra exakt vad Reunanen sade, men på grund av den uppmärksamhet som fallet fått ville utskottet betona att det inte var något rasistiskt.

Till saken hör att det skedde ett missförstånd någonstans mellan matchens domare och Kuopiohallens speaker, med den följden att speakern först meddelade att Reunanen visas ut på grund av rasistiskt språkbruk, vilket fattade eld rejält i Idrottsfinland.

Det ledde till att det bland annat i Yle Puhes direktsändning från ligaomgången började spekuleras om att Reunanen eventuellt på ett fult sätt hade kommenterat Mäenpääs längd – han är med sina 1,69 meter en av ligans kortaste spelare. Eller något rent rasistiskt.

I samma veva tog Lukko på X avstånd från all form av rasism, vilket gav ytterligare syre åt elden. Senare beklagade klubbens kommunikationschef Timo Sipilä att han gick med i drevet, trots att han av allt att döma inte var helt säker på vad som hade yppats.

Olämpligt och osportsligt var Reunanens beteende i varje fall, och trots att själva offret, Juuso Mäenpää, inte tog illa vid sig, utdömdes ett spelförbud på en match.

Vad som egentligen hände

Reunanen öppnade upp hela händelseförloppet i tidningen Länsi-Suomi.

Det var i slutet av första perioden, mer exakt i tiden 15:38 som Reunanen var inblandad i en normal kampincident vid Lukkomålet.

– Jag utdelade ett par tacklingar och det var rörigt vid målet. Det kokade tyvärr lite över för mig, säger Reunanen för Länsi-Suomi.

I samma situation kom ett par KalPa-spelare fram och tog fysisk och verbal kontakt med Reunanen, vilket han besvarade.

– Jag sade ordagrant ”painu vittuun, vitun Mestis-homo”, säger Reunanen efter att ha kontrollerat om det är okej att låta trycka svordomar i en tidning.

– Jag är ledsen att jag använde ord som kan upplevas kränkande.

Den 25-årige backstjärnan säger att han beklagar att han betett sig osakligt, att han bett om förlåtelse mera än någonsin under sin ishockeykarriär och att han fortfarande är ung och hela tiden lär sig.

– Jag står helt bakom Lukkos pressmeddelande (22.9) och ångrar det här väldigt mycket.

Äntligen över?

Men samtidigt irriteras han av mediernas beteende.

– Det har skrivits allvarliga lögner.

– Jag vill inte komma med förklaringar men den här affären har blivit så stor och sedan kom den där rasiststämpeln, sade Reunanen som fruktar att det kan påverka exempelvis framtida kontraktsförhandlingar.

Strax efter matchen var Reunanen i kontakt med Mäenpää och herrarna verkar vara sams, trots att de inte kände varandra sedan förr.

– Han är en tuff kille, lyfter på hatten för det sättet som han handskats med affären.

Reunanen medger att snacket i rinken i allmänhet inte håller hög nivå, det är ”barnsligt och pinsamt”.

– Men inte är det meningen att såra någon, snarast att få motståndaren att tappa fattningen och fokuset i matchen.

På onsdagen hoppas den 25-årige Reunanen kunna lämna det hela bakom sig när han återtar sin plats i Lukkos backbesättning, efter att ha fått stå över en match.

– Jag tycker att jag nu kan koncentrera mig fullt på matchen när jag gett den här intervjun och öppet berättat om allting. Jag vill inte komma med förklaringar men jag vill säga att jag ångrar de ord som jag valde. Jag hoppas att den här affären är slutbehandlad för min del, säger Reunanen.

Diskussion om artikeln