Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fackförbunden protesterar mot regeringens sparåtgärder – Pams verksamhetsledare Heidi Lehikoinen: ”Det är helt enkelt fel”

Fackförbunden demonstrerar mot regeringens sparåtgärder – hundratals på plats - Spela upp på Arenan

På onsdagen samlades hundratals på Salutorget i Åbo för att protestera mot regeringens sparåtgärder. På plats var Servicefacket Pam, Fackförbundet JHL och Byggnadsförbundet.

På onsdagen skedde flera politiska strejker och utmarscher i Egentliga Finland.

Det orsakade att arbetet på till exempel vid Meyers varv i Åbo, vid Orion, Sandvik Mining and Construction, Åbo Energi, Olkiluoto och Valmets Automotive lades ner för en timme under onsdagen.

Kvinna i glasögon och röd väst på Salutorget i Åbo
Bildtext Heidi Lehikoinen är kritisk mot regeringens planer.
Bild: Samuli Holopainen / Yle

Servicefacket Pams verksamhetsledare Heidi Lehikoinen säger att de protesterar eftersom de anser att regeringens planer att skära i de mindre bemedlades stöd är fel.

– Vi är här på grund av regeringens planer att minska stödet för de som är mindre bemedlade i ett försök att rädda Finlands ekonomi. Det är helt enkelt fel, säger Lehikoinen.

Heidi Lehikoinen riktar särskild kritik mot regeringens reform av arbetslöshetsunderstödet, till exempel slopandet av barnförhöjning och hur det kommer påverka de som redan har det svårt ekonomiskt.

– Denna reform kommer orsaka att personer som redan har det svårt ekonomiskt kommer förlora hundratals euro i månaden, säger Lehikoinen.

Heidi Lehikoinen hoppas att regeringen i och med demonstrationerna kommer att se och förstå vad människorna i landet anser om deras sparåtgärder.

Kvinna i glasögon och orangefärgad jacka på Salutorget i Åbo
Bildtext Tiina Nurmi-Kokko hoppas att regeringen lyssnar på fackförbundens kritik.
Bild: Samuli Holopainen / Yle

Organisationschef för Byggnadsförbundet Tiina Nurmi-Kokko är också kritisk mot regeringens planer att skära i arbetslöshetsunderstödet och påpekar hur det kommer påverka många i byggnadsbranschen.

– Om vi antar att 30–40 procent av arbetarna i byggnadsbranschen blir arbetslösa under vintern och våren, så påverkar nedskärningar i arbetslöshetsunderstödet så klart våra medlemmar, säger Nurmi-Kokko.

Tiina Nurmi-Kokko vill uppmana alla att berätta för regeringen att planerna inte är rättvisa.

– Vi är jätteoroliga för unga familjer och studerande som har det värst, vi vill uppmana alla att berätta för regeringen att det här inte går och att vi måste hitta en annan lösning, säger Nurmi-Kokko.

Tiina Nurmi-Kokko önskar att fackförbunden skulle få föra diskussion med regeringen och fundera ut nya åtgärder.