Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea utvisar amerikansk soldat som tog sig över gränsen

Uppdaterad 27.09.2023 18:18.
Travis King
Bildtext Travis King greps efter att ha korsat gränsen från Sydkorea i juli.
Bild: Lehtikuva

Den 23-åriga amerikanen korsade gränsen under en guidad tur i somras.

Nordkorea kommer att utvisa den amerikanska soldat som i somras gick över gränsen från Sydkorea till Nordkorea.

Nordkoreanska medier säger att förhören med soldaten Travis King har slutförts och att det står klart att han flydde från armén på grund av rasdiskriminering.

Den 23-åriga King har medgett att han olagligt tog sig över gränsen, och han kommer därför att utvisas, meddelade nordkoreanska myndigheter på onsdagen.

Högt uppsatta tjänstemän inom den amerikanska administrationen bekräftar att King befinner sig i amerikanskt förvar i Kina.

Korsade gränsen under en guidad tur

Travis King tog sig till Nordkorea ett par dagar efter att ha frigetts från ett militärfängelse i Sydkorea där han avtjänade ett straff för misshandel.

King var den 18 juli på en guidad tur i den demilitariserade zonen (DMZ), som skiljer de två koreanska länderna åt, när han lämnade gruppen och sprang över gränsen.

King har inte hörts av eller setts till sedan han korsade gränsen.

Kraftigt bevakad gräns

De två koreanska staterna är fortfarande tekniskt sett i krig eftersom konflikten 1950-53 slutade med ett vapenstillestånd, men utan ett fredsfördrag. Den största delen av gränsen mellan länderna är kraftigt befäst.

I den gemensamma säkerhetszonen där King lyckades fly markeras gränsen bara av en låg betongbarriär och är relativt lätt att korsa, trots att det finns soldater på båda sidor.

Källor: Reuters, AP, AFP