Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu börjar arbetet med att hitta ny stadsdirektör i Pargas på allvar: ”Du är inte den första som ringer och frågar och det känns smickrande”

Uppdaterad 28.09.2023 09:31.
Barbara Heinonen, en kvinna iförd blå jacka och gul halsduk.
Bildtext Tidigare Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen hoppas man hittar rätt person att axla ansvaret som stadsdirektör för det kan vara rätt blåsigt arbete som kräver mycket.
Bild: Maj Lundström / Yle

Yle Åboland ringde runt till potentiella kandidater för att se hur stort intresse det finns att bli Pargas stadsdirektör. De flesta vi talar med vill ge politikerna arbetsro för att göra rekryteringen.

– Sakta i backarna, nu måste beslutsfattarna i Pargas i lugn och ro få fundera hur dom ska hantera den här frågan. Det är omöjligt att ta ställning till saken i dagsläget.

Otto Ilmonen är direktör för Kårkulla.
Bildtext Otto Ilmonen hoppas att alla ska ge politikerna i Pargas lugn och ro att rekrytera ny stadsdirektör.
Bild: Kårkulla samkommun

Så svarar Otto Ilmonen då Yle Åboland mejlar och frågar om han tänkt söka tjänsten som ny stadsdirektör i Pargas. Ilmonen var med då Patrik Nygrén valdes 2015 och fick då en röst i omröstningen. För tillfället jobbar Ilmonen inom välfärdsområdet i Egentliga Finland.

patrik nygren och thomas flemmich
Bildtext Thomas Flemmich har inte funderat något mer kring ärendet i nuläget.
Bild: Yle/Marie Söderman, Malin Valtonen

Raseborgs nuvarande stadssekreterare Thomas Flemmich ställde upp då Patrik Nygrén valdes till stadsdirektör i Pargas för drygt åtta år sedan. Då fick Flemmich 10 röster i fullmäktiges slutna omröstning. Per sms svarar han nu på Yle Åbolands fråga om han tänker söka jobbet som stadsdirektör.

– Tack som frågar, men jag ser inte det som aktuellt i det här skedet, säger Flemmich.

”Många rekryterare har kontaktat mig med åren”

Samma fråga ställer vi till Kimitoöns tidigare kommundirektör Anneli Pahta som svarar per sms. Pahta jobbar i dag inom välfärdsområdet i Egentliga Finland och trivs bra.

– Jag har inga avsikter att söka jobbet som stadsdirektör i Pargas, säger Pahta. Under de senaste 2,5 åren har rekryterare kontaktat mig då direktörstjänster dykt upp i södra Finland men jag har varje gång vänligen men bestämt tackat nej.

Anneli Pahta i sitt arbetsrum.
Bildtext Anneli Pahta trivs i sitt nuvarande uppdrag och är inte längre intresserad av att leda en kommun.
Bild: Yle/Taisto Lapila

Kimitoöns nuvarande kommundirektör Erika Strandberg har i det här skedet inte övervägt frågan och tillägger att hon trivs väldigt bra på Kimitoön.

Ung kvinnlig kommundirektör.
Bildtext Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg trivs väldigt bra i kommunen.
Bild: Jesper Alm / Yle

Stadsstyrelsen ska välja profil och använda extern hjälp

På måndagen ska stadsstyrelsen i Pargas för första gången diskutera rekryteringen av en ny stadsdirektör. Politikerna ska grunda en rekryteringsgrupp som ska lägga upp profilen för vad man vill ha för person som kommunledare i framtiden.

Tidigare har stadsstyrelseordförande Gilla Granberg, SFP sagt till Yle Åboland att staden kommer att förlita sig på en extern rekryteringsfirma och att hon ser att den person som väljs är någon utanför den nuvarande organisationen.

Man i skjorta och kostym står lutad mot en vit trädörr.
Bildtext Tom Simola anser att Pargas stad behöver en bra stadsdirektör eftersom staden har mycket potential.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Då Yle Åboland ringer upp Tom Simola, som varit både kommundirektör i Kimito samt stadsdirektör i Raseborg, skrattar Simola glatt.

– Nu gjorde du nog min dag, men jag är nog inte intresserad av uppdraget, säger Simola som i dag är verkställande direktör för ÅU Media. Oavsett vem som väljs är det viktigt att politikerna hittar en bra och engagerad person, för Pargas har väldigt mycket potential.

”Jag har nog tänkt tanken men ännu för tidigt att säga om jag söker”

En som tänkt tanken och funderat hur det kunde vara att jobba som Pargas nya stadsdirektör är Barbara Heinonen som är känd på orten eftersom hon har varit både stadsstyrelseordförande och stadsfullmäktigeordförande.

Heinonen har dessutom varit stadsdirektör i Mariehamn och är nu tillbaka på orten efter att hon köpt Pjukala folkhögskola.

– Jag har nog fått frågan om jag tänker söka jobbet från olika håll och det känns naturligtvis smickrande, säger Heinonen. Jag tror nog att jag har förtroende bland med invånarna, men det är ju sedan upp till politikerna och vad de har för förväntningar och vad man vill.

Glad kvinna i färgglad klänning står på gata i Pargas i solsken.
Bildtext Barbara Heinonen bor igen i Pargas och har nog tänkt tanken att söka tjänsten men vill ännu se vilka kvalifikationer politikerna i staden hoppas att den nya stadsdirektören ska ha.
Bild: Jesper Alm / Yle

Heinonen är glad att bli tillfrågad om hon är intresserad av att söka tjänsten som ny stadsdirektör i Pargas och sticker inte under stolen med att den här sortens jobb inte dyker upp alla dagar.

– Men jag har svarat dem som har frågat att det nog är lite för tidigt att tänka på det ännu, säger Heinonen. Nu måste de förtroendevalda välja profilen och berätta vilka förväntningar man har på den person som ska väljas.

Enligt Heinonen har Pargas stad potential till vad som helst och det viktigaste är att hitta rätt person till posten som stadsdirektör.

– Visst har man en känsla för hembygden men nog måste jag ännu vänta och se om jag har de kvalifikationer som politikerna söker, säger Heinonen. För det är en krävande uppgift och man måste fundera på hur det sedan känns om det blir aktuellt, eftersom man nog är fast dygnet runt.

Vem ska bli stadsdirektör i Pargas?

3:51

Diskussion om artikeln