Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Varför finns det så många dåliga gynekologbesök? Nu fokuserar vi på det trygga besöket – hurdana erfarenheter har du?

Frida Gyllenberg
Bildtext Frida Gyllenberg är en av experterna som deltar i specialsändningen på onsdag.
Bild: Laura Hyyti / Yle

I Yle Vegas specialsändning den 4 oktober kommer vi att prata om det trygga gynekologbesöket med experterna Frida Gyllenberg och Sabrina Forsell. Inför sändningen vill vi veta: Hurdana erfarenheter har du?

Det trygga gynekologbesöket? Existerar det och hur ser det då i så fall ut?

I flera veckor har vi berättat om det dåliga bemötandet och de misstänkta vårdfel som många fått uppleva vid gynekologin i Jakobstad.

Nu är det dags att diskutera hur de trygga gynekologiska undersökningarna ska gå till. Det gör vi i Vegas specialsändning på onsdag kväll tillsammans med experterna Sabrina Forsell, gynekolog och Frida Gyllenberg, specialist i allmänmedicin och klinisk lärare.

Har du varit med om ett tryggt besök hos gynekologen? Hur gick det till? Eller har du fått stå ut med en jobbig upplevelse vid en gynekologisk undersökning? Berätta för oss, så kan vi lyfta fram det i vår sändning. Du kan också ställa en fråga här i formuläret eller i chatten som kommer att finnas synlig under sändningen på vår webbplats och Yle Arenan.

Yle Vegas specialsändning: Det trygga gynekologbesöket

Vad: Specialsändning på Yle Vega och Yle Arenan

Tema: Det trygga gynekologbesöket

När: Onsdagen den 4 oktober klockan 17.30–19.00.

Vem deltar: Programledaren Camilla Andelin, experterna Frida Gyllenberg och Sabrina Forsell och chattvärden Jasmine Urwäder.

Gyllenberg och Forsell kommer under kvällen att diskutera publikens berättelser och svara på frågor om gynekologbesök och gynekologiska undersökningar.

Du kan också delta i diskussionen i en chat under hela sändningen. Den hittar du på svenska.yle.fi.

Fyll i formuläret.

Frida Gyllenberg: Majoriteten av alla dåliga upplevelser skulle försvinna om vi skulle kommunicera bättre

Frida Gylleberg är specialist i allmänmedicin och klinisk lärare. Hon jobbar just nu både i Vanda och Kervos välfärdsområde och forskar vid Helsingfors Universitet och Vanda stad.

Enligt Gyllenberg så skulle vi kunna få till många fler tryggare gynekologbesök om vi skulle kommunicera bättre.

– Över 90 procent av alla klagomål är baserade på växelverkan, antingen dålig kommunikation eller dåligt beteende, alltså att det har skurit sig någonstans i interaktionen.

– Men då tänker jag att det här är sånt som borde gå att förebygga. Inte alla fall, men en stor del, säger Gyllenberg.

Vad vill du bidra med i den här specialsändningen?

– Jag tänker att om någon är rädd för någonting specifikt eller har hört om någonting av någon annan så vill jag gärna bemöta den frågan och diskutera det, vad det kan bottna i och vad man själv kan göra annorlunda.

Gyllenberg svarar gärna på vad man kan önska sig av en läkare och hur man kan ställa sina önskemål. Och hon är helt medveten om att det inte är så lätt att berätta vad man vill och önskar.

– Sanningen är att det är jättesvårt att veta vad man ska önska sig om man inte vet vad man ska förvänta sig av besöket.

Sabrina Forsell: Det handlar jättemycket om hur vi behandlar patienterna

Gynekologen Sabrina Forsell brukar försöka börja ett besök med att pejla läget. Enligt henne är det jätteviktigt att få veta om personen som ska genomgå en undersökning är rädd eller nervös eftersom det då är enklare att bemöta patienten och få till ett tryggt besök.

en mörkhårig kvinnlig läkare med håret flätat
Bildtext Sabrina Forsell säger att det är viktigt att gynekologen använder ett språk som patienten förstår och lyssnar på patientens önskemål.
Bild: Sabrina Forsell

Patienten får gärna berätta hur hen känner sig och om hen har några önskemål, eftersom läkaren eller gynekologen inte är någon tankeläsare, men även hon påpekar att det kan vara utmanande. Patienterna vet inte alltid vilka rättigheter de har.

Då blir kommunikationen åter igen väldigt viktigt.

– Hela miljön och det medicinska språket är vardag för oss och vi känner till alla de här sakerna. Men den som kommer till mottagningen vet ju inte det. Så då behöver vi kommunicera det här så att patienten förstår och och att jag också förstår vad hen kanske är bekymrad över.

Vad vill du bidra med i den här specialsändningen?

– Jag vill förmedla att det här med dialog är viktigt från båda hållen. Att berätta, förklara och lyssna och också ge oss en chans att förklara. Och att man framförallt alltid har rätt att fråga om någonting förblir oklart.