Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Alberto Núñez Feijóo fick inte spanska parlamentets stöd – får en ny chans på fredag

Oppositionsledaren för Partido Popular (PP) premiärministerkandidaten Alberto Nunez Feijóo.
Bildtext Oppositionsledaren för Partido Popular (PP), premiärministerkandidaten Alberto Nunez Feijóo talar till parlamentsledamöterna den 27 september 2023.
Bild: Lehtikuva

Om Alberto Núñez Feijóo inte lyckas bli premiärminister på fredag är det Pedro Sánchez som får försöka bilda Sapniens nästa regering.

Ledaren för Spaniens konservativa parti, Alberto Núñez Feijóo, misslyckades på onsdagen i sitt första försök att bli landets nya premiärminister.

Feijóos parti fick flest platser i valet i juli, men han lyckades inte övertyga tillräckligt många parlamentariker från andra partier för att få absolut majoritet i underhuset i onsdagens omröstning.

Enligt spansk lag får valvinnaren försöka igen på fredag, då enkel majoritet räcker till för att Feijóo ska väljas till premiärminister. På fredagen sänks alltså ribban och han behöver bara fler ”ja”- än ”nej”-röster från de 350 parlamentsledamöterna.

Sedan får Pedro Sánchez pröva sina chanser

Om Feijóo misslyckas kommer den tillförordnade premiärministern Pedro Sánchez, som leder det spanska socialistiska arbetarpartiet (PSOE), att ha två månader på sig att lägga fram sitt bud innan parlamentet upplöses och nyval utlyses.

Pedro Sánchez skrattar och klappar i händerna i parlamentet medan andra också står upp och klappar.
Bildtext Socialdemokraten Pedro Sánchez får kanske en chans.
Bild: EPA-EFE / Juan Carlos Hidalgo

Sánchez bedöms ha en mer realistisk chans att bilda regering med hjälp av regionala partier. De hårdföra stödpartierna för dock fram kontroversiella krav på amnesti för självständighetsförespråkare och aktivister som var inblandade i ett försök att frigöra Katalonien från Spanien år 2017.

Källor: Reuters, AFP