Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs stad kunde flytta spårdragaren från Västerby skidområde till Karis och köpa en ny i utbyte

Flera skidåkare kommer efter varandra i spået.
Bildtext I Västerby skidcenter utanför Ekenäs ordnas det skidtävlingar när vädret tillåter. Bilden är från Österbyloppet år 2022, längst fram Toni Hyryläinen från Pakilan Veto.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Västerbys skidområde kunde få en ny spårdragare och ge sin gamla till Karis. Det är svaret på en motion som några fullmäktigeledamöter i Raseborg lämnade in tidigare det här året.

Det var i slutet av februari som några fullmäktigeledamöter, med Frank Holmlund (SDP) som första undertecknare, lämnade in en motion om att staden borde skaffa en skidspårsmaskin till Karis.

Förslaget var att den skulle kunna vara stationerad i Idrottsparken och användas för att underhålla skidspåren i Karis.

Raseborgs stad har från tidigare en spårdragare stationerad vid Västerby friluftsområde. En ny liknande spårdragare kostar i dagens läge kring 120 000 euro.

I Västerby finns tolv kilometer skidspår varav tre kilometer har belysning. Vid området i Karis finns fem och en halv kilometer skidspår.

Flytta den gamla till Karis

Kultur- och fritidsnämnden behandlade ärendet i juni och ansåg det vettigast att skaffa en ny spårdragare till Västerby för 120 000 euro och flytta den gamla till Karis idrottsområde där sträckan är betydligt kortare än i Västerby.

Förslaget från bildningsnämnden är att ett anslag på 120 000 euro för en ny spårdragare tas med i Raseborgs stads investeringsbudget nästa år.

Stadsfullmäktige konstaterade på sitt senaste möte 18.9 att motionen är besvarad och slutbehandlad.