Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europadomstolen: Unga klimataktivister stämmer 32 europeiska stater

Skogsbrand i Leiriadistriktet i Portugal.
Bildtext Skogsbrand i Portugal 2017.
Bild: PAULO CUNHA

Enligt ungdomarna gör staterna inte tillräckligt för att stoppa klimatförändringarna.

Sex ungdomar från Portugal har fört 32 europeiska regeringar till domstol, och hävdar att ländernas misslyckade agerande mot klimatförändringar är ett brott mot deras mänskliga rättigheter.

Domstolen inledde på onsdagen behandlingen av ärendet. Målet – som lämnades in i september 2020 mot de 27 EU-medlemsstaterna och mot Storbritannien, Schweiz, Norge, Ryssland och Turkiet – är det största klimatmål som någonsin har prövats av Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (ECHR) i Strasbourg.

– Målet handlar om de unga, det pris som de får betala för att staterna har misslyckats med att hantera klimatkrisen. Det handlar om de skador som de kommer att drabbas av under sin livstid om inte staterna tar sitt ansvar, sa Alison Macdonald, en advokat som företräder de sökande.

Med stöd av det brittiskbaserade nätverket Global Legal Action Network (GLAN) söker de portugisiska sökandena, som är mellan 11 och 24 år gamla, ett rättsligt bindande beslut som skulle tvinga staterna att agera.

Skogsbränderna som härjade Portugal för sex år sedan fick ungdomarna att agera

Portugal har härjats svårt av skogsbränder och värmeböljor. Fyra av de aktiva ungdomarna kommer från regionen Leiria där över hundra männsikor dog i samband med två skogsbränder år 2017.

Enligt forskare spelar den globala uppvärminingen en stor roll i de allt större och allvarligare skogsbränder som nu blivit vanligare i Europa.

Kan leda till skärpning av åtgärder

Mer än 80 advokater representerar de anklagade länderna, medan de sökande representeras av sex advokater. Resultatet beskrivs av GLAN som en omfattande utfrågning utan motstycke.

Om klagomålet bifalls kan det leda till att nationella domstolar ålägger regeringar att minska på de koldioxidutsläpp som ligger bakom klimatförändringarna snabbare än vad de för närvarande planerat.

Källa: Reuters