Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska VM-stjärnan har tröttnat på den obehagliga stämningen – Nordås kräver uppgörelse med bröderna Ingebrigtsen

Narve Gilje Nordås, Josh Kerr och Jakob Ingebrigtsen löper över mållinjen på herrarnas 1500 meter under VM i Budapest 2023.
Bildtext Det har varit spänt mellan norska VM-stjärnorna sedan bröderna Ingebrigtsen bröt med tränarpappan.
Bild: EPA-EFE

Norska medeldistanslöparen Narve Gilje Nordås har fått nog av dramat inom familjen Ingebrigtsen, som förgiftar stämningen inom norsk friidrott. Kräver att förbundet tar tag i frågan inför OS i Paris.

Det har stormat i norska friidrottskretsar sedan bröderna Ingebrigtsen bröt med tränarpappan Gjert Ingebrigtsen i februari 2022. Då hette det att han stiger åt sidan av hälsoskäl. Gjert Ingebrigtsen fortsatte ändå som tränare för norska landslagslöpare, som VM-bronsmedaljören från i somras Narve Gilje Nordås.

I VM i Budapest fick familjefejden nya följder. Nordås som tog brons på 1 500 meter fick inte ha sin tränare med på mästerskapet. Gjert Ingebrigtsen beviljades ingen tränarackreditering, i stället fick Nordås träningskamrat Per Svela en.

Då Gjert Ingebrigtsen inte heller fick bo på samma hotell som det norska landslaget valde Nordås, Svela och pappa Ingebritsen att ta in på ett annat hotell.

Norska friidrottsförbundet hänvisade till en helhetsbedömning, då de beslöt att Ingebritsen inte skulle få en tränarackreditering.

Nordås lade senare ut texten om helhetsbedömningen och beskrev sitt eget förhållande till Jakob Ingebrigtsen som obefintligt.

”Så att man nästan inte kan vara på samma arena”

Nu vill han ändå gräva ner stridsyxan och kräver uppgörelse med bröderna Ingebrigtsen. Han kräver friidrottsförbundet och Olympiatoppen att komma med en lösning inför OS i Paris.

– Jag hoppas att folk kan resa runt på mästerskap och bo under samma tak utan att det blir så obehagligt och spänt, så att man nästan inte ens kan vara på samma arena, säger Nordås till NRK.

Enligt ordförande för norska friidrottsförbundet, Erlend Slokvik, för de nu samtal med idrottare och tränare inför nästa säsong som innefattar både EM och OS. Men någon uppgörelse känner han inte till.

Enligt Slokvik är det också för tidigt att säga vilka tränare som får tränarackreditering till OS i Paris, då man ännu inte vet hur laget ser ut.

Nordås har redan kvalificerat sig till 1 500 meter i OS i Paris nästa år. Precis som Jakob Ingebrigtsen, som är regerande olympisk mästare på distansen.

Diskussion om artikeln