Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Blir bränslet dyrare eller inte? Experten svarar

Uppdaterad 27.09.2023 19:38.
En person tankar sin bil.
Bildtext Skattelättnader ska kompensera för den höjda distributionsskyldigheten – bensinen ska alltså inte bli mycket dyrare.
Bild: Aalto Puutio / Yle

Finland ska bli klimatneutralt 2030. För att bli det måste utsläppen från trafiken minska och då behövs dyrt biobränsle, men vad händer med bensinen?

För att Finland ska uppnå sitt mål att bli klimatneutralt år 2030 måste utsläppen från trafiken minskas. För tillfället används ett sätt där bränsledistributörerna ska ha en viss mängd biobränsle i sina produkter. Just nu är den så kallade distributionsskyldigheten 13,5 procent.

Eftersom råvarorna till biobränsle kostar mycket mer än fossila bränslen blir priset för slutprodukten, bensinen och dieseln, också dyrare.

– Bensinen kostar nu ungefär två euro per liter, men det varierar kraftigt beroende på var och när man tankar. Det vanliga är att priset ligger mellan 1,90 och 2,10 per liter, säger Hanna Kalenoja som är specialsakkunnig vid trafikbranschens informationstjänst Tieliikenteen tiedotuskeskus.

Beroende på vad man jämför med kan man antingen säga att bensinen nu är billig eller dyr.

Innan coronapandemin bröt ut var priset 25–30 cent billigare än nu. Under pandemin var priset på råolja lågt, så också bensinpriserna hölls låga år 2020.

Efter det steg priserna och var rekordhöga förra året. Så jämfört med i fjol är bensinen billig, men jämfört med före och under pandemin är det tvärtom dyrt att tanka.

När priset för bränsle sköt i höjden för en tid sedan sänkte regeringen Marin distributionsskyldigheten. Den är alltså mindre än den enligt lag borde vara. Det betyder också att det kan bli svårare att nå klimatmålet för 2030.

Inte dyrare för konsumenten att köpa bensin

För att minska trafikutsläppen måste mer av bränslet bli förnybart. För att lyckas med det kommer regeringen att höja distributionsskyldigheten varje år, förutom år 2024. Nästa år hålls skyldigheten på samma nivå som i år, det vill säga 13,5 procent.

År 2025 ska mängden förnybart bränsle däremot vara 16,4 procent och 2026 stiger siffran till 19,5 procent. År 2027 ligger distributionsskyldigheten på 22 procent.

Kommer det här automatiskt att betyda att bränslet blir dyrare?

– Det gör det, för priset på biobränsle är mycket högre än priset på fossila bränslen, säger Hanna Kalenoja.

Kvinna med lockigt rött hår och glasögon.
Bildtext Hanna Kaleonja är specialssakkunnig vid trafikbranschens informationstjänst (på finska Tieliikenteen tiedotuskeskus).
Bild: Juha Rahkonen

Men eftersom det i regeringsprogrammet står att regeringens åtgärder inte ska höja bränslepriserna, kommer man i stället att kompensera prishöjningen med skattelättnader för bränsle. Så även om själva bränslet blir dyrare, resulterar sänkta skatter i att priset hålls på ungefär samma nivå.

– Det finns ganska många typer av krav på råvaran för biobränsle, vilket gör det betydligt dyrare.

Men kommer det att bli mycket dyrare att köra bränslebil?

– Nej. Inte nu när distributionsskyldigheten har sänkts. Men det är förstås ett ganska högt pris vi kommer att få betala för trafikens utsläpp.

– Vi måste ta till andra åtgärder för att minska utsläppen och det kommer inte att bli enkelt. Elektrifieringen av trafiken kommer inte att kunna ske så snabbt att den skulle kompensera höjningen av distributionsskyldigheten, säger Kalenoja.