Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Snart är fotbollssäsongen slut – FC Futuras damer stannar i division två, herrarna kämpar för att inte falla till trean

Fotbollsmatch på gräsplan.
Bildtext FC Futuras damer på bollplanen i Borgå tidigare i somras.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Fotbollssäsongen börjar gå mot sitt slut. För Futuras damer och herrar från Borgå har säsongen innehållit både besvikelser och lyckade matcher. Damerna har varit nära att få kvala uppåt medan herrarna riskerar trilla neråt.

I lördags blev det klart att FCFJ:s damer kommer att spela i division två också nästa säsong. Damerna gick miste om chansen att få kvala till division ett då de förlorade hemmamatchen mot FC Espoo med 0–3.

– Det här gick inte riktigt som vi hade tänkt oss. Men man kan inget annat än vara nöjd för att vi spelade till slut. En match har vi ännu kvar, säger Jessica Hanén som är spelare och kapten för Futuras damer.

Lagets sista match för säsongen spelas mot Helsingforslaget Valtti i Botby på söndag (1.10).

Överlag tycker Hanén att det varit en bra säsong med många vinster.

– Som helhet så kan man inte vara annat än nöjd. Vi har fått en hel del poäng och ligger som trea i serien, säger Hanén.

Ung kvinna står mot röd vägg och ser in i kameran.
Bildtext Lagkapten Jessica Hanén är nöjd med säsongen. Arkivbild.
Bild: Yle/ Mira Bäck

FCFJ:s damer kommer att fortsätta sikta på att kvala till division ett nästa säsong.

– Laget vi hade den här säsongen var ett jätteungt lag. Alla kommer med nya upplevelser från den här säsongen och vi lär oss från varje match. Det försöker vi ta in i våra träningar hela vintern och komma som ett starkare lag till nästa säsong, säger Hanén.

Hon tycker att laget haft en bra publik i Borgå under flera år, och en bra stämning under matcherna.

Matchen som vi hade mot ligalaget Ilves hämtade en jättestor publik. Det gav oss den här blicken att vi har Borgå som stöder oss. Jag tror det också gav alla i publiken en fin insikt om att vi kämpar till slut, säger Hanén.

Futuradamerna mötte Ilves på Borgå Bollplan i början av juli framför en publik på nästan 450 personer. Ilves som spelar på högre nivå, i den nationella ligan, vann med 5–0 (2–0).

Svår säsong för herrarna

Damerna var nära att få kvala till division ett medan herrarna är nära att trilla ner till division tre. Just nu ligger Futuras herrar på elfte plats i sin serie, ett steg över jumboplatsen. De behöver vinna någondera av säsongens sista matcher för att få spela i division två också nästa sommar.

Andreas Sjöblom som är lagledare och fotbollsklubbens vice ordförande beskriver den gångna säsongen som ytterst tudelad.

– För tillfället ser det bra ut. Vi har 19 poäng och två matcher kvar att spela. Med tanke på att vi endast tog en seger på de 14 första matcherna så måste jag nog säga att man var bekymrad i ett visst skede av säsongen. Hela juli gick vi med bara förluster, endast två gjorda mål och 25 insläppta mål på sex matcher, säger Sjöblom.

Andreas Sjöblom är lagledare för Fc Futura. Här står han på Centralidrottsplanen i Borgå.
Bildtext Lagledaren Anders Sjöblom. Arkivbild.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Mot slutet av säsongen började det löpa bättre och enligt Sjöblom har Futuras herrar varit ett av de formstarkaste lagen nu på hösten.

– Vad det sedan beror på har jag svårt att säga. Vi har haft vissa skador under säsongen och fått tillbaka en hel del spelare. Vi har också fått lite hjälp från vårt farmarlag Käpylän Pallo. Kanske det är de här bitarna som har gjort att vi har lyckats karpa upp oss lite, säger Sjöblom.

Käpylän Pallo har många unga spelare som inte får speltid i division ett, så de kommer gärna till FC Futura för att få matchminuter.

Förlust blev vinst

Att ha Käpylän Pallo som fararmlag förde med sig en oförutsedd fördel under förra söndagens match mot HJK Klubi 04. Futuras herrlag förlorade matchen med 0–4, men blev ändå korade till vinnare i slutändan.

– Det är ett konstigt system som har just med farmarklubbsavtalet att göra. Det fanns en spelare i HJK:s lag som Käpylän Pallo hade lånat ut till HJK. Enligt reglementet skulle han inte ha fått spela mot farmarlaget FC Futura. Av den orsaken satte vi in en protest, säger Sjöblom.

Bollförbundets regel- och disciplinutskott tog ett beslut och dömde matchen 3-0 till Futuras favör. Att just det poängtalet blir slutresultatet i sådana här fall finns fastslaget i reglerna.

Även om Sjöblom skulle ha föredragit en vinst på planen så är alla poäng hemåt, särskilt då laget ligger på nästsista plats i sin serie.

Fotbollsmatch i kvällssol.
Bildtext FC Futura har bollen på Bollplanen. Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Herrarnas division två är uppdelad i tre serier. När säsongen är slut kommer de tre lagen som ligger sist i sina respektive serier automatiskt att falla till division två. Två av lagen som ligger näst sist åker också ner.

Just nu leder FC Futura med fyra poäng över de två andra lagen på näst sista plats, Kuopion Elo och HJS.

– Så för tillfället ligger vi bäst till av de här lagen som ligger på näst sista plats i tabellen. Med en seger från någon av de återstående matcherna så har vi vårt på det torra, säger Sjöblom.

FC Futura möter Lahtislaget Reipas på söndag (1.10) och Villmanstrandlaget Pepo den 7 oktober, då på Bollplanen i Borgå. Tidigare under säsongen har Borgålaget förlorat med 1–3 mot Reipas och 1–6 mot Pepo.

– Så visst ser de ut som svåra motståndare. Men jag tycker att vi spelmässigt har tagit så stora kliv framåt att vi har alla förutsättningar att vinna de här två lagen eller åtminstone något av dem, säger Sjöblom.

Han hoppas så många som möjligt kommer och tittar på lagets sista match för säsongen som spelas på Borgå Bollplan den 7 oktober klockan 14.

– Vi kanske säkrar seriekontraktet först där så det skulle vara trevligt att få uppbackning av hemmapubliken, säger Sjöblom.

Bredare spelarbas för nästa säsong

Blicken är redan riktad framåt med förhoppningen att nästa säsong inte ska bli lika svår.

– Som det nu ser ut så behöver vi kanske en lite bredare spelartrupp. Nu har vi haft många skador. Vi har unga killar som flyttar för att gå i armén eller studera på annan ort, säger Sjöblom.

Då blir det svårt att få pusslet att gå ihop.

– Utan samarbetsavtalet med Käpylän Pallo det här året så skulle vi nog ha haft det oerhört svårt, säger Sjöblom.

Han vill gärna fortsätta samarbetet.

– Sedan ska vi förstås försöka lyfta upp juniorer från egna led igen och på det sättet försöka få en bredare stomme i laget. Det kan också hända att vi behöver några förstärkningar utifrån på vissa spelplatser, säger Sjöblom.

Diskussion om artikeln