Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förbud mot att Yango delar kunduppgifter med Ryssland drogs tillbaka – Taxiförbundet upprörda

En bil med Yangos logo på en av dörrarna.
Bildtext Dataskyddsmyndigheter kommer att fortsätta övervaka hur Yango hanterar sina kunduppgifter.
Bild: Janne Lindroos / Yle

I dag skulle taxiföretaget Yango förbjudas från att skicka sina kunders uppgifter till Ryssland. Dataombudsmannen beslöt ändå att dra tillbaka förbudet, vilket lett till oro hos Taxiförbundet.

”Baserat på Dataombudsmannens utredning påstår man att ryssarna inte använder sina insamlade uppgifter fel, och här i Finland tror vi på det. Kan det här vara sant?”, skriver Taxiförbundets ordförande Tuomo Heino i ett pressmeddelande.

Enligt Taxiförbundet är det godtroget av myndigheterna att låta Yango flytta datauppgifter, i synnerhet när de får mindre befogenhet att ha koll på de finländska kunduppgifterna.

Heino skriver att förbundet är oroligt å taxiföretagares och kunders vägnar.

– Förtroendet för taxibranschen har fått sig många törnar, och nu vacklar förtroendet igen när man tillåter att uppgifter flyttas utomlands.

Ryska lagarna ska inte tillämpas i Finland

Dataombudsmannen meddelade på tisdagen att de drar tillbaka förbudet de utfärdat i augusti, eftersom deras nya utredningar visar att Rysslands taxilagar inte kommer att tillämpas på Yangos verksamhet i Finland.

Rysslands nya lag ger den ryska underrättelsetjänsten rätt att ta del av uppgifter med koppling till taxiverksamhet.

Dataombudsmannen befarade att Yango inte skulle kunna beakta EU:s lagstiftning kring skydd av personuppgifter. Det tilltänkta förbudet skulle ha varit tillfälligt.

Fortsätter hålla ögonen på Yango

Dataskyddsmyndigheter kommer ändå att fortsätta övervaka hur Yango hanterar sina kunduppgifter.

Dataombudsmannens byrå betonar i ett pressmeddelande att deras beslut inte tar ställning till den lagliga aspekten i att skicka datauppgifter till Ryssland. De poängterar också de inte har mandat att fatta ett slutgiltigt beslut gällande Yango.

”Beslutet kring Yango innebär inte att det skulle vara i enlighet med sekretessförordningar att skicka uppgifter till Ryssland – eller att Rysslands datasekretess skulle bedömas ligga på en tillräckligt hög nivå”, skriver byrån.

Yango ägs av det ryska bolaget Yandex och har också verksamhet i Sverige och Norge.

Källa: STT