Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

VPS kämpar om silver – Sebastian Strandvall: ”Vi är avslappnade och jobbar på med vår egen grej”

Uppdaterad 29.09.2023 08:18.
Porträttfoto av man i korridor
Bildtext En medalj skulle betyda mycket för Sebastian Strandvall.
Bild: Kim Blåfield / Yle

VPS har hyfsade möjligheter att knipa silver i herrarnas fotbollsliga när tre matcher återstår. Laget har vunnit smått ofattbara tolv matcher i rad och på fredag hoppas man på stort publikstöd när Inter från Åbo gästar Sandviken.

Det gick trögt i början, riktigt trögt. Men sedan hände någonting, i början av juli.

– Då slog vi Inter på hemmaplan med 3-0. Sen slog vi KuPS i Kuopio med 0-1. De här två matcherna gav självförtroende och därifrån rullade det bara på, säger en av VPS kaptener Sebastian Strandvall.

Det kan man säga, för efter det har man enbart segrar i bagaget. Vändningen hade mera att göra med självförtroende än med att laget radikalt skulle ha ändrat spelstil.

– Det enda vi poängterade var att vi inte får bli för passiva. Om något så måste vi våga anfalla ännu mer aggressivt. Men på det stora hela ändrade vi inte vår taktik.

Peter Michael i storform

Mycket av framgången kan tillskrivas en av lagets anfallare, Peter Michael. Han är just nu tvåa i ligans målbörs med sina tolv mål.

– Det har varit väldigt viktigt för oss att Peter har hittat sin säkerhet framför mål. Just nu har han ett ofattbart självförtroende när han får sina lägen, säger Strandvall.

Peter Michael tekee VPS:n 2–0-maalin Honkaa vastaan 22.9.2023.
Bildtext Peter Michael har öst in mål på sistone.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

VPS senaste medalj är från 2013. Då var det brons och då var Sebastian Strandvall också med i laget.

Nu är silver inom räckhåll. HJK leder ligan och har så långt försprång sett till VPS att det tåget har gått, men Vasalaget som just nu är på tredje plats har chans att ta sig förbi KuPS som ligger tvåa.

Men det kan givetvis också gå så att medaljerna slinker genom fingrarna. SJK och Honka jagar bakifrån på några poängs avstånd.

Spel i Europa skulle betyda mycket ekonomiskt

Samtidigt kämpar Vasalaget också om spel i Europa. Systemet är aningen komplicerat, men utgångspunkten är att de två första lagen belönas med spel i Europa, medan det lag som slutar trea får fortsätta kvala för att ta sig till Europaspel.

– Emotionellt så känns en medalj viktigare. Men helst tar man ju båda. En Europaplats skulle betyda mycket rent ekonomiskt för föreningen och för spelarna skulle det betyda att få mäta sig mot lag från utlandet. Det är minnesvärda matcher.

Lägg då till att det är lättare att hålla kvar och locka till sig spelare om man kan erbjuda matcher i Europa.

– VPS kommer knappast någonsin att bli det lag i ligan som betalar de högsta lönerna, så man måste hitta annat att locka med.

Avslappnat

Stämningen i laget inför de tre sista matcherna är positiv, föga överraskande.

– Det är väldigt avslappnat och spelarna har sett att det vi gör fungerar. Vi jobbar på varje dag med vår egen grej och ingen behöver komma på träning och vara stressad med axlarna upphissade till öronen.

Nu på fredag kommer Inter till Vasa. Sen är det HJK på hemmaplan den 8 oktober och avslutningsvis lokalrivalen SJK borta i Seinäjoki den 21 oktober.

Strandvall hoppas och tror att publiken hittar till Sandviken.

– Det var fullsatt på hemmaderbyt mot SJK i augusti och jag har fått höra från flera håll att folk tycker att det var en av de bästa VPS-matcherna någonsin. Förhoppningsvis kan vi skapa ett par sådana matcher till.

VPS-spelarna firar.
Bildtext Får VPS fira medalj den här säsongen?
Bild: Lehtikuva