Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Företagen svarar om krympflation – en del förnekar det, andra säger att kunderna ville ha mindre förpackningar

Uppdaterad 27.09.2023 23:26.
Ostar i ett kylskåp i en butik.
Bildtext Många tyckte att olika ostförpackningar har krympt under de senaste åren.
Bild: Joel Peltonen / Yle

Det finns flera svar på varför livsmedelsföretag valt att förminska storleken på vissa förpackningar. En del företag försäkrar att prissättningen nog håller jämna steg.

Företagen lyfter fram många orsaker till att storleken på förpackningar har krympt: bland annat att kunderna önskat mindre förpackningar, att råvaror blivit dyrare och att produkten blivit bättre.

Konsumentförbundet meddelade på onsdagen att de överösts med svar på sin fråga om folk märkt av att produkter i butikshyllan krympt. Åtta av dem hade fått flera kunder att reagera.

De här produkterna uppgav många att har krympt

  • Kattfoder, 34 observationer (Latz och Whiskas)

  • Kivikyläs olika köttprodukter, 23 observationer

  • Ingmariini-fettblandning (ask), 20 observationer

  • Becel-smörgåsmargarin (olika askar), 15 observationer

  • Oivariini, 14 observationer

  • Arla Loputon-gräddost, 12 observationer

  • Pirkkas Alaskasej i portionsbitar, 10 observationer

  • Hundfoder, 6 observationer (Jahti & Vahti)

Yle bad tillverkarna bakom de mest nämnda produkterna att kommentera. Alla svarade inte på Yles frågor.

En del företag var utländska och tog endast emot frågor via ett engelskspråkigt kundtjänstformulär.

Olika storlekar kan ge felaktig bild

Konsumenternas storleksobservationer krånglas till en aning av att företagen har flera olika förpackningsstorlekar ute på marknaden.

Keskos chef för inköp och försäljning Janne Vuorinen säger att Pirkkas sej går att köpas i förpackningar på 300 eller 400 gram. Den större förpackningen dök upp i utbudet 2011, den mindre lanserades i januari i år.

En del av företagen förnekar att de förminskat storleken på sina förpackningar. Till exempel Valio uppger att förpackningarna hållit samma storlek.

– Våra förpackningsstorlekar har inte krympt under de senaste åren, säger Valios kommunikationschef Kristiina Klemetti.

Det finns flera olika sorters Oivariini och storleken varierar mellan 250 och 600 gram. Vanligt Oivariini säljs i förpackningar på 600 gram, medan specialversioner väger 500 eller 550 gram.

– Så har det varit i flera år och storlekarna har inte förändrats, svarar Klemetti via e-post.

Priset lär ha sjunkit också

Arla erkänner att både Ingmariini och gräddosten Loputon krympt i storlek. Det beror enligt företaget på resultat från kundundersökningar och att hushållen blivit mindre.

Enligt en undersökning som Arla låtit göra ville 74 procent av kunderna köpa ett kilogram ost i gången.

Gräddostförpackningen väger nu 1 kilogram i stället för 1,1 kilogram som tidigare. Arla säger att priset också sjunkit och att man informerat tillräckligt om den nya storleken.

Arlas marknadsföringschef Kati Janhunen berättar att gräddosten på 1 kilo till och med sjunkit i kilopris på vissa håll efter att storleken krympte. Hon påminner också om att butikerna bestämmer om sina priser.

Ihmiset tekevät ruokaostoksia.
Bildtext En del företag säger att vissa förpackningar blivit mindre eftersom familjerna också blivit mindre.
Bild: Aalto Puutio / Yle

Kivikylä berättar också att de sänkt priset så fort förpackningen krympt. Efter att ha tagit del av kundrespons minskade Kivikylä i början av året på portionsstorleken på sin köttfärsbiff. I samma veva förminskades förpackningarna.

– Kivikylä har ungefär 300 produkter i sitt sortiment. Vi har inte förminskat andra förpackningar än just köttfärsbiffarna, även om den allmänna trenden är att göra det, meddelar Kivikylä till Yle.

Från två storlekar till en

Jahti & Vahtis torrfoder kommer från Hankkija. Chefen för varukategorier Maija Päivärinta berättar att tillverkningen flyttades till Finland i våras. I samband med det började de nästan helt och hållet använda sig av finländska råvaror. Dessutom lade de till ett fabrikat som främjar immunförsvar och normal tarmaktivitet.

– För att tydligt informera våra kunder om de förnyade inhemska produkterna, beslöt vi att förnya förpackningarna också. De ser annorlunda ut och görs i ett annat material.

Tidigare såldes torrfodret i säckar på 10 och 15 kilo, nuförtiden förpackas alla produkter i säckar på 12 kilogram, säger Päivärinta.

– Kundernas observationer har antagligen berott på den här förändringen.

När det gäller hundmat har både råvaror samt energi- och transportkostnader blivit avsevärt dyrare den senaste tiden.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Pakkausten pienentämisestä syytetyt yritykset puolustautuvat: osa kiistää, osa vetoaa kuluttajien toiveisiin skriven av Anu Leena Hankaniemi. Översättning och bearbetning gjordes av Mikael Stenlund.