Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands generalkonsulat i S:t Petersburg stängde sina dörrar

Finlands generalkonsulat i S:t Petersburg har stängts på onsdagen.

Ryssland krävde i juli att det finska generalkonsulatet stängs senast i slutet av september. I samband med det utvisades nio finländska diplomater, enligt uppgifter från ryska nyhetsbyrån Tass var det en motreaktion till att Finland utvisat nio ryska diplomater.

Konsulatet i S:t Petersburg slutade betjäna besökare redan i början av september.

Finland har i sin tur hävt tillståndet för Rysslands generalkonsulat i Åbo. Det stänger senare i veckan.

I dag nådde ett medborgarinitiativ om att stänga Rysslands konsulat på Åland de 50 000 underskrifter som normalt krävs för att det ska tas upp i riksdagen.

Enligt MTV Uutiset kan initiativet ändå inte tas upp eftersom det inte är frågan om en lagmotion eller lagberedning.

Inrikes

Ann-Christine Karhu, Jonas Blomqvist, Silja Sahlgren-Fodstad och Nicke Aldén.

Finland fyller 106 år i dag! Så här kan du följa med självständighetsdagen

Direktsändning, chatt och teckenspråkstolkning.

President Niinistö med fru tar emot 1 700 gäster i kväll

President Sauli Niinistö med hustru Jenni Haukio står i kväll för sista gången värdar för självständighetsmottagningen på slottet. Omkring 1 700 gäster har inbjudits.

Tiderna förändras är temat för årets självständighetsmottagning och temat märks av såväl på valet av gäster som musiken och förplägningen.

Enligt presidentens kansli är de flesta gäster för första gången på slottsbalen. Många av gästerna har gjort en lång karriär som pionjärer, förebilder och mentorer.

Bland gästerna finns också unga innovationsexperter, personer som jobbar med framtidens framgångsfaktorer samt personer som säkrar samhällets och vardagens säkerhet, uppger kansliet.

Niinistö, som varit president sedan år 2012, får en efterträdare i början av år 2024.

STT

Kulturföreningen Kultti sågar nedskärningarna i kulturtidskriftsstödet

Kultur-, opinions- och vetenskapstidskrifternas förbund Kultti kritiserar regeringens planer på att skära ner stödet för kulturtidskrifter med 15 procent.

Det slutliga beslutet ska ännu fattas av riksdagen och föreningen efterlyser nu ett ingripande med hjälp av politisk styrning. Enligt Kultti handlar det om de små tidskrifternas överlevnad.

”Detta är en verklig katastrof för många specialtidskrifter, och kommer att leda till att flera av dem tvingas lägga ner sin verksamhet. De kontinuerligt stigande tryckkostnaderna och postningspriserna har inneburit stora svårigheter för tidskrifterna under de senaste åren, redan utan detta chockbesked”, säger Kultti rf:s ordförande Tuomas Rantanen i ett pressmeddelande.

Rantanen påpekar att massmedierna redan drastiskt skurit ner på kritik och kulturartiklar i allmänhet och nu hotas mångfalden av röster hotar försvagas ytterligare.

Källa: Kultti rf:s pressmeddelande

Näsijärvi höyryää pakkassäässä.

Börselen blir dyrare strax före Slottsbalen

Lugnt väder och minusgrader höjer priset på el i Finland.