Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Militärjuntan i Burkina Faso säger sig ha avvärjt ett kuppförsök

En soldat sitter vid ett bord och håller presskonferens medan två andra soldater står bakom honom
Bildtext Arkivbild på Burkina Fasos tillförordnade president Ibrahim Traore (i mitten).
Bild: AOP

Den militärjunta som styr västafrikanska Burkina Faso säger sig ha förhindrat ett kuppförsök. Landet har en lång historia av kuppförsök, där flera har lyckats.

Juntan meddelar om kuppförsöket i nationell tv, och uppger att landets underrättelse och säkerhetstjänst lyckades avvärja det. Det ska ha inträffat i tisdags.

– Några officerare och andra involverade i försöket att destabilisera landet har gripits, medan man fortfarande letar efter andra, meddelade juntans talesperson Rimtalba Jean Emmanuel Ouedraogo.

Juntan går ändå inte in på vem eller vilka som ligger bakom försöket, men den uppger i ett senare uttalande att det handlar om fyra gripna.

Enligt Ouedraogo har en utredning inletts med anledning av kuppförsöket.

Juntans tv-sända tal kommer dagen efter rykten om ett kuppförsök. Under onsdagen demonstrerade flera i landets huvudstad Ouagadougou för att visa sitt stöd för övergångsstyret.

Militärjuntan har sagt sig sträva efter att kunna återgå till demokratiskt styre innan juli 2024.

Landet har en lång historia av kupper

Burkina Faso är ett av flera länder i Väst- och Centralafrika där militären har tagit över makten, efter att den ansett att de folkvalda regeringarna inte lyckats uppfylla sina löften.

Landet har en lång historia av kuppförsök, där de flesta har lyckats. Sedan Burkina Faso blev självständigt år 1960 har nio kupper genomförts.

Den junta som styr landet just nu tog över makten i september 2022, bara åtta månader efter en tidigare militärkupp där man avsatte landets demokratiskt valda president Roch Marc Kaboré till förmån för överstelöjtnant Paul Henri Sandaogo Damiba.

Militärjuntan utsåg sedan kapten Ibrahim Traore till tillförordnad president efter kuppen för ett drygt år sedan.

Över 17 000 döda i attacker

Juntan har ändå inte lyckats lösa Burkina Fasos problem med våldsamma attacker utförda av jihadister, vilket ursprungligen var orsaken till att man tog över makten.

Attackerna utförda av grupper med kopplingar till Islamiska staten och al-Qaida har destabiliserat Burkina Faso och tvingat flera på flykt. Över 17 000 har dödats i attackerna och över två miljoner har tvingats lämna sina hem.

Sedan den första kuppen 2022 har antalet människor som dödats av jihadister nästan tredubblats jämfört med under de 18 månader som föregick kuppen, enligt en rapport från amerikanska Africa Center for Strategic Studies.

Källor: AFP, Reuters, AP