Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Republikanernas presidentkandidater debatterade – utmanarna attackerade varandra mer än de angrep den frånvarande Trump

Uppdaterad 28.09.2023 15:08.
Sju republikanska kandidater står på scen inför en debatt. Sex är män och en är kvinna.
Bildtext Sju kandidater redo för debatt i Kalifornien. Från vänster till höger: Doug Burgum, Chris Christie, Nikki Haley, Ron DeSantis, Vivek Ramaswamy, Tim Scott och Mike Pence.
Bild: EPA-EFE

Donald Trump nobbade också den andra primärvalsdebatten, istället blev det en hetsig tillställning där de sju utmanarna drabbade samman. USA-korrespondent Daniel Olin följde med debatten på plats i Ronald Reagan biblioteket i Kalifornien.

Donald Trump har låtit förstå att han är så pass överlägsen i kampen om att bli Republikanernas presidentvalskandidat att han inte har något att vinna på att delta i debatterna. På basis av onsdagens debatt verkar den tidigare presidenten tänka rätt.

De sju kandidaterna som försöker knappa in på Trumps försprång attackerade istället varandra, till den grad att det stundvis blev en rätt skrikig tillställning. Politikerna på scenen pratade på varandra medan programledarna från Fox News hade uppenbara svårigheter att svårt att hålla debatten i styr.

Nikki Haley sticker ut igen

I den första debatten i Milwaukee i Wisconsin i augusti stack två kandidater ut, entreprenören Vivek Ramaswamy och den före detta guvernören i South Carolina och tidigare FN-ambassadören, Nikki Haley.

I den andra debatten fortsatte Nikki Haley att visa framfötterna med genomtänkta svar och vassa angrepp mot både Floridaguvernören Ron DeSantis och i synnerhet Vivek Ramaswamy.

– Varje gång jag lyssnar på dig känner jag mig lite dummare av det du sagt, sa Nikki Haley till Ramaswamy när han försvarade Tiktok-appen.

Den politiskt oerfarna Ramaswamy lyckades överraska startfältet i den första debatten i Milwaukee. Nu var de republikanska presidentkandidaterna bättre förberedda och uppstickaren Ramaswamy var överraskande blek.

Trump kom rätt lätt undan

Donald Trump leder stort i opinionsmätningarna, men programledarna vill inte prata om Trump eller om de fyra åtal som väckts mot honom. Först i den sista minuten av den två timmar långa debatten fick kandidaterna en fråga om hur de ska knappa in på försprånget. Men tiden tog slut och svaren uteblev.

Istället passade några av kandidaterna på att kritisera den tidigare presidenten för att han inte vill debattera.

Den tidigare guvernören i New Jersey, Chris Christie som profilerat sig som den största Trumpkritikern bland de republikanska primärvalskandidaterna attackerade gång på gång Donald Trump och kallade honom för Donald Duck, alltså Kalle Anka, för att han duckar debatt.

Också Floridaguvernören Ron DeSantis hakade på och krävde att Trump ska dyka upp när kandidaterna nästa gång samlas till debatt.

DeSantis vill minska USA:s stöd till Ukraina

DeSantis sågs ännu i våras som den främsta utmanaren till Trump men har den senaste månaden tappat i opinionsmätningarna. I den andra debatten gjorde han sitt yttersta för att höja profilen.

DeSantis taktik går ut på att räkna upp sina politiska framgångar i Florida som han sedan vill sprida till resten av landet. Frågan är om väljarna är intresserade att lyssna på hans Florida-CV.

Programledaren frågade Ron DeSantis hur han förhåller sig till Ukrainastödet, men Floridaguvernören slingrade sig ur frågan.

Efter debatten ställde Svenska Yle samma fråga till DeSantis stab. Svaret var då tydligare. DeSantis anser att Europa bör göra mera eftersom kriget utspelar sig i Europa. Medan USA bör minska sitt bistånd för att istället använda pengarna till att stoppa inflödet av migranter vid gränsen till Mexico.

DeSantis och Ramaswamy var det mest skeptiska till det amerikanska Ukrainastödet, medan Christie och Haley försvarade USA:s engagemang i Ukraina.

Vem vann debatten?

Startfältets enda kvinna, Nikki Haley, gjorde återigen väl ifrån sig och kan vänta sig ett lyft i opinionssiffrorna. Också Ron DeSantis höjde profilen.

Men kvällens största vinnare lär ändå vara Donald Trump, trots att han inte var på plats.

Artikeln uppdaterades 28.9.2023 klockan 15:08 med kandidaternas namn i huvudbildtexten.