Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uppdaterad fiskguide: Undvik strömming från Östersjön

Skarpsill
Bildtext WWF uppger att strömmingsbestånden minskat oroväckande mycket i Östersjön.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

Strömming från Östersjöns huvudbassäng ska nu undvikas helt och hållet, enligt Världsnaturfonden WWF:s rekommendation. Strömmingen från Bottniska viken ska användas sparsamt.

WWF publicerar i dag en uppdaterad fiskeguide med rekommendationer som följer trafikljusfärger.

För första gången är strömmingsbestånden i Bottniska viken mindre än sin målnivå och går därmed från grönt till gult ljus i fiskeguiden.

När det gäller strömming från huvudbassängen i Östersjön, och från Finska viken visar WWF:s trafikljus rött.

De arter som WWF ger rött ljus är utrotningshotade eller drabbade av överfiske.

Bestånden har minskat oroväckande mycket

WWF motiverar ändringen med att strömmingsbestånden minskat oroväckande mycket, vilket tyder på alarmerande förändringar i ekosystemet och näringsväven i Östersjön.

EU-kommissionen har föreslagit att så gott som allt fiske av strömming och sill stoppas under nästa år, i mellersta Östersjön och Bottniska viken.

Enligt WWF:s skyddsexpert Matti Ovaska är det i synnerhet viktigt att minska trålfisket för att få strömmingsbestånden att återhämta sig.
”Fisket är bara en delorsak som förklarar det minskade strömmingsbeståndet. Strömmingen har minskat i Bottniska viken trots att man följt vetenskapliga råd gällande fisket”, säger Ovaska i ett pressmeddelande.

Klimatförändringen ligger bakom

De största orsakerna till att situationen blivit sämre för strömmingen är enligt Ovaska att fiskarnas livsmiljö har förändrats på grund av klimatförändringen och övergödningen.

”Strömmingen är ett exempel på en art som påverkas starkt av miljöförändringar”, säger Ovaska.

WWF menar att de snabba förändringarna som sker i Östersjön måste beaktas då man fattar beslut gällande fisket i området.

”Inte motiverat att undvika att äta strömming helt och hållet”

Det mesta av strömmingen som fiskas i dag går till foder som används i fiskeodling. Enligt WWF hamnar endast fem procent av fångsten på finländarnas tallrikar.

Därför inte är ändamålsenligt att undvika att äta strömming helt och hållet, säger Ovaska.

”Kring millennieskiftet åt finländare 1,2 kilogram strömming per person, i dag ligger mängden på 300 gram. Även om det finns skäl att vara orolig för strömmingen, så är det inte motiverat att undvika att äta strömming om man tänker på helheten. Fångstkvoterna ska i stället användas för livsmedelsbruk”.

Diskussion om artikeln