Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Inga kryssningar mellan Åbo och Gdynia i Polen ännu i sikte – Åbo hamn: ”Man har inte övergett planerna”

M/S Viking Grace
Bildtext I våras hade Åbo hamn stora förhoppningar om att inleda fartygstrafik mellan Åbo och Gdynia i Polen år 2024.
Bild: Arash Matin / Yle

På grund av kriget i Ukraina och den höga inflationen skulle det vara en för stor utmaning för rederierna att öppna en ny rutt till Gdynia just nu.

För fyra år sedan diskuterades en fartygslinje mellan Åbo och Gdynia i Polen. Man har inte övergett planerna, men enligt Åbo hamn är det inte nu aktuellt att öppna linjen.

I en intervju med Yle Åboland i maj framkom det att man hade stora förhoppningar på att regelbunden fartygstrafik mellan Åbo och Gdynia skulle inledas 2024.

För stor ekonomisk utmaning i nuläget

Just nu skulle många rederier rent ekonomiskt inte klara av att öppna en ny linje. Många rederier kämpar bland annat med stigande kostnader för tillfället.

Enligt hamnens verkställande direktör, Erik Söderholm, går en ny linje vanligtvis med förlust under de första två åren.

M/S Viking Grace
Bildtext För den nya linjen behövs ett stort rederi med en stabil ekonomi, menar Erik Söderholm, vd för Åbo hamn.
Bild: Arash Matin / Yle

– Vi kommer definitivt att få vänta med en så här stor investering i dagens ekonomiska läge, säger Söderholm.

När kriget i Ukraina slutligen tar slut och byggandet tar fart igen kommer godstrafiken enligt Söderholm att komma igång på ett helt annat sätt än vad det gör nu.

– Jag är ingen pessimist, utan realist. Det kommer fortfarande att finnas tid för den nya linjen.

Åbo hamn för diskussioner med ”stort rederi”

Enligt Söderholm finns det fortfarande efterfrågan på linjen, och idén kvarstår. Söderholm berättar att han förra veckan senast diskuterade en ny fartygsförbindelse med ett ”stort rederi”. Rederiets namn har ännu inte offentliggjorts.

– För den nya linjen behövs ett stort rederi med en stabil ekonomi. Vi har inte fört diskussioner med särskilt många. Just det här rederiet skulle ha förutsättningar för att förverkliga linjen, säger Söderholm.

Artikeln baserar sig på Turun ja Gdynian välinen laivareitti antaa odottaa itseään – sataman toimitusjohtajan mukaan aika ei ole vielä oikea skriven av Eino Kossila. Översättningen är gjord av Isabel Nordberg.

Diskussion om artikeln