Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Presidenten höll tal på ockuperade Helsingfors universitet – pratade med ockupanterna

Uppdaterad 29.09.2023 06:47.
Presidenten anlände till ockuperade Helsingfors universitet - Spela upp på Arenan

Ett seminarium med hundratals gäster ordnades i Helsingfors universitets huvudbyggnad på torsdagskvällen, samtidigt som studerande fortsatte ockupera byggnaden.

Strax efter klockan 17 började de studerande skandera ”Hallitus alas!” (Ner med regeringen) när seminariedeltagare började anlända via ingången på Alexandersgatans sida en våning nedanför entréhallen.

En knapp halvtimme senare byttes slagordet ut till ”Yleislakko” (Generalstrejk), men skanderandet fortsatte med kraft. ”Rasistit ulos” (Ut med rasisterna) fortsatte slagorden.

Flera riksdagsledamöter, bland andra Antti Kaikkonen (C) och Joakim Strand (SFP) sågs anlända till evenemanget vid Helsingfors Universitet.

Under torsdagskvällen ordnades ett seminarium där President Sauli Niinistö höll tal, i samma utrymmen som demonstrationen. Sammanlagt 600 gäster väntades delta i försvarsseminariet.

Strax före 18 tystnade demonstranterna och gjorde plats för republikens president. När Niinistö promenerade in började skanderandet om en generalstrejk igen.

Republikens president kom in en annan väg än gästerna men stannade inte upp för att prata med demonstranterna på väg in.

Presidenten mötte ockupanterna efteråt

Efter att de cirka 600 gästerna anlänt berättade demonstranterna Veera Ojala och Ymit Bedretdin att mötet mellan gästerna och demonstranterna förlöpt väl.

– Det kändes som en konflikt kunde ha blossat upp där under dagen men nu när evenemanget börjat verkar det vara bra stämning på bägge sidor, säger Bedretdin.

– Vi har utbytt leenden och jag har inte känt av att det skulle ha varit en eskalation på gång, säger Ojala.

Efter seminariet mötte republikens president demonstranterna men ville inte svara på frågor om partipolitiska åtgärder.

– Vi pratade här inne under festligheterna om rättigheterna om att få visa sina åsikter, så jag tror vi har firat samma saker både inne och utanför salen, sa Niinistö.

Ojoj, kommenterade presidenten när en ockupant berättade att man sovit åtta nätter på universitetet.

Se torsdagens tvåspråkiga direktsändning från Helsingfors universitet. - Spela upp på Arenan

Som planerat, säger prorektor

Tidigare under torsdagen hade allt fler studerande flockats till Helsingfors universitets huvudbyggnad efter rykten om att universitetet ville avbryta studerandenas ockupation.

Universitetets prorektor Kai Nordlund säger att det gått som planerat.

– Det har gått ganska exakt så som vi kom överens, vi har kunnat ha de här två evenemangen samtidigt, säger Nordlund.

Han säger att volymen varit rätt hög men allt förlöpt väl. Flera av gästerna hade varit nyfikna på demonstrationen och berättat att de själva varit aktiva inom studentrörelsen.

Var blev parlamentarismen, undrar Wahlroos

Björn Wahlroos fick frågan om vad han tycker om studerandenas politiska aktivism då han besökte Svenska Yle för att prata om sin nya bok. Han svarade så här:

Björn Wahlroos fick frågan om vad han tycker om studerandenas politiska aktivism då han besökte Svenska Yle för att prata om sin nya bok. Han svarade så här: - Spela upp på Arenan

Överenskommelse om att demonstrationen får fortsätta

Universitetets representanter talade till studerandena vid 13-tiden på torsdagen. De framhöll att varken universitetet, arrangören eller Presidentens kansli kräver att studerandena avslutar ockupationen.

Studerandena kommer alltså att kunna fortsätta vara kvar i byggnaden, däremot måste de ge plats så att evenemanget kan hållas ikväll. De studerande protesterar mot regeringens planerade nedskärningar.

Studerande Elsi säger att alla som är i universitetets huvudbyggnad är fridfulla, och att ingen letar efter att bråkas. - Spela upp på Arenan

Vice rektorn tackade för gott samarbete

Det var universitetets vice rektor Kai Nordlund och Marita Rovamo, direktör för lokal- och fastighetscentret vid Helsingfors universitet som berättade om kompromissen för studerandena på plats.

Nordlund tackar studerande för gott samarbete under ockupationen.

En kärngrupp får bli i entréhallen och i övre våningen i huvudbyggnaden, men det ska vara möjligt för seminariegästerna att röra sig in och ut från byggnaden, sa Nordlund.

Flera banderoller får hänga kvar, enligt Nordlund. Några av dem måste flyttas på grund av brandsäkerhet. Rovamo sa för sin del att nödutgångarna inte får blockeras.

Helsingfors universitets vice rektor Kai Nordlund och Marita Rovamo, direktör för lokal- och fastighetscentret vid Helsingfors universitet talade för studerande i Helsingfors universitets huvudbyggnad den 28 september 2023.
Bildtext Vice rektor vid Helsingfors universitet Kai Nordlund och Marita Rovamo, direktör för lokal- och fastighetscentret vid Helsingfors universitet talade för de studerande under torsdagen.
Bild: Matti Myller / Yle

”Fint att universitetet har förstått utrymmets betydelse för de studerande”

Pinja Vuorinen, förhandlare, säger att det är fint att universitetet har förstått vad byggnaden betyder för de studerande.

– Då vi hela dagen har hört hur folk följer med livestreamen runt om i Finland, så desto viktigare anser vi att det är symboliskt att vi kan hålla ockupationen här mittemot Statsrådsborgen och föra fram vårt budskap till Finlands regering, säger Vuorinen.

Förhandlingen med universitetet har ibland också varit utmanande och informationen från universitetet har tidvis varit motstridig, säger Vuorinen.

Ministrarna välkomna att tala med studerande

I går fick studerandena beskedet att de behöver lämna hela huvudbyggnaden i dag.

– Det är ganska intressant att först efter att Republikens presidents kansli uppgav att de inte hade önskemål eller krav med tanke på hur utrymmet används, så först då uppgav universitet att utrymmet kan användas och att ockupationen kan pågå samtidigt, säger Vuorinen.

Vuorinen välkomnade också ministrarna att komma och tala med de studerande.

Studerande demonstrerar vid Helsingfors universitets huvudbyggnad den 28 september 2023.
Bildtext Studerande har samlats både innanför och utanför Helsingfors universitets huvudbyggnad.
Bild: Matti Myller / Yle

Tidigare under dagen förnekade Rovamo att de studerande måste bort från byggnaden helt och hållet.

– Vi har aldrig sagt att vi kör bort demonstranterna. Vi har fört förhandlingar och föreslagit andra lokaler där de kan vistas under evenemanget. Vi måste se till att kursen kan ordnas på ett säkert sätt.

Enligt Rovamo måste de studerande flytta sig till andra lokaler i byggnaden av säkerhetsskäl. Hundratals personer är på väg till evenemanget som äger rum i huvudbyggnaden, vilket innebär att den måste vara trygg att vistas i, anlända till och avlägsna sig från.

Rovamo säger att de studerande fortfarande har stöd från universitetet.

– Vi stöder dem fortfarande i försöket att stoppa regeringens nedskärningsplaner, vi måste bara se till att kvällens evenemang ordnas på ett tryggt sätt, säger Rovamo.

Hundratals demonstranter samlades

Inte heller Helsingforspolisen har planer på att ingripa.

– Det här är ännu inte ett polisärende och vi ingriper inte före det, säger informationschef Leena Karhumäki på Helsingforspolisen.

Under torsdagsmorgonen har omkring hundratals studenter samlats i huvudbyggnaden. Under morgonen anlände demonstranter från universitetens övriga campusområden. Även en del av personalen visar sitt stöd.

– Universitetets motto är ”För världens bästa”, men om bara de rika får studera här så är det ju bara ”för de rikas bästa”, säger forskningsdirektör Friedrike Lüpke vid Humanistiska fakulteten.

Yliopistovaltaus Helsingin yliopistolla 28.9.2023.
Bildtext Enligt demonstranterna ligger universitetets huvudbyggnad dem nära om hjärtat.
Bild: Matti Myller / Yle

Dagens händelser aktualiserar ockupationen av Gamla studenthuset 1968 då dåvarande president Urho Kekkonen hindrades från att delta i ett hundraårsjubileum i byggnaden. Då lät Kekkonen studenterna fortsätta och tackade dem för engagemanget.

Studerande ställer sig på barrikaderna – regeringen bryter sitt utbildningslöfte

16:40