Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kulturförsöket i Näse gård i Borgå fortsätter till december 2025 – ny ansökningsrunda redan i höst

Porträtt av Susann Hartman t.v. och Veronica Svenskberg t.h.
Bildtext Susann Hartman, chef för kulturtjänster, och Veronica Svenskberg, tf kulturkoordinator, är nöjda med kulturförsöket i Näse gård.
Bild: Atte Henriksson / Yle

Vissa förbättringar görs under det fortsatta försöket. Det ska bli möjligt för aktörer att hyra in sig längre perioder än hittills. Marknadsföringen av verksamheten ska också bli effektivare.

Den gula herrgården ligger på paradplats invid Mannerheimgatans bro och Borgå å. Våren 2022 beslöt Borgå stad att göra ett försök med att använda gården för kulturverksamhet.

Det visade sig vara en lyckad satsning. Ett stort antal aktörer visade intresse för att hyra in sig. Den första aktören ordnade verksamhet i huset i november i fjol, och efter det har olika hyresgäster bjudit på varierande innehåll.

– Vi är jättenöjda och glada. Vi ville ha aktörer som skapar en levande stad, och vi fyllde alla tider fram till nästa höst, säger Susann Hartman, chef för kulturtjänster i Borgå.

Historisk omgivning får beröm

Konst-, kultur- och medborgarverksamhet stod på önskelistan, men dörren öppnades också för småföretagare. Huset fylldes i slutändan av frivilligverksamhet inom konst och kultur.

– Vi var mycket strikta till en början, i och med att det handlar om en skyddad byggnad där man inte kan ta sig an väggar och tak. Men alla har kunnat utnyttja huset på ett jättefint sätt.

Lyckat försök med kultur i Näse gård – det blir en fortsättning till slutet av 2025

6:44

Hyresgästerna har varit nöjda med den historiska omgivningen och möjligheterna som huset ger, säger Hartman.

– Besökarna som har deltagit har varit tagna av utsikten och stämningen i huset, berättar Veronica Svenskberg, tf kulturkoordinator i Borgå.

Marknadsföringen ska bli bättre

I höst inleds en ny ansökningsrunda, eftersom det nyligen blev klart att försöket får en fortsättning till slutet av 2025.

Staden välkomnar olika typer av sökande. Nu har det varit möjligt att hyra gården för 1–3 månader, men det ska bli möjligt att hyra gården en längre tid.

Staden vill också sträcka ut en hand för att förbättra marknadsföringen av de pop up-verksamheter som blir aktuella i Näse gård.

– Vi vill såklart att så många som möjligt hittar dit. I år har redan 5 000 personer besökt huset, berättar Svenskberg.

Näse gårds framtid på längre sikt hänger ihop med den nya paradgatan Parkgatan, som planeras vid infarten till Borgå, Västra Mannerheimleden.

Tillsvidare finns därför inga beslut om gårdens framtid, eftersom planläggningen av området fortfarande är oavslutad.

Diskussion om artikeln