Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bilförsäljaren i Sibirien till Svenska Yle: ”Sanktioner är inte ett hinder för affärer”

Uppdaterad 02.10.2023 18:26.
Biltransport med två bilar på flaket.
Bildtext Spotlights test med sändare visar att en blå BMW X3 och en vit Lexus RX350 har transporterats via Finland till staden Tomsk i Sibirien. Den vita Lexusen kommer ursprungligen från Kanada.
Bild: Dan Gustafsson / Yle

Finland har haft en viktig roll i bilexporten till Ryssland, medger bilförsäljaren DeLux-Auto Logistics i Sibirien. Vår granskning visar att också svenska bilhandlare är inblandade i exportfusket.

Svenska Yles granskning visade att lyxbilar transporteras via Finland till Ryssland, trots att EU:s sanktioner förbjuder det.

Efter flera försök får vi tag på bilförsäljaren DeLux-Auto Logistics i staden Tomsk i Sibirien. Personen som svarar på mejlet verkar road över att en västerländsk journalist ställer frågor om sanktioner.

”Du måste förstå att västerländska sanktioner inte är ett hinder för affärer, de bara tillfälligt komplicerar logistikprocessen. Finland har alltid spelat en viktig roll som nav för vår verksamhet, logistiken var väletablerad, alla dokument utfärdades snabbt och utan problem”, skriver DeLux-Auto Logistics.

Vi är mycket ledsna över att förlora våra tidigare partners och vänner i Europa, inklusive i Finland

DeLux-Auto Logistics

Bilförsäljaren förklarar hur sanktionerna fungerar med en metafor; sanktionerna är som stora stenar på vägen.

”Försök att fylla strömmen med flera stora stenar - strömmen kommer fortfarande att hitta sin väg, även om den måste delas upp i små omärkliga bäckar eller gå under jorden.”

Svenska bilhandlare inblandade i rysk bilexport

I Tv-programmet Spotlight visar Svenska Yle hur en blå BMW X3 och en vit Lexus RX350 fraktas via Finland till Tomsk i Sibirien. En försäljningsannons för Lexusen publiceras senare på den ryska bilsajten drom.ru av DeLux-Auto Logistics.

Samma dag publicerar DeLux-Auto Logistics också en annons för en röd Toyota Hilux. Toyotan har sannolikt varit med på samma biltransport som Lexusen och BMW:n.

Bild av webbsidan drom.ru som säljer en röd Toyota Hilux.
Bildtext Den röda Toyota Hiluxen har haft fyra olika svenska bilägare innan den hamnade i Tomsk i Sibirien.
Bild: Linda Söderlund / Yle

Enligt annonsen på drom.ru har Toyotan importerats från Tyskland. Vår granskning visar ändå att bilen ursprungligen kommer från Sverige, där bilen bytt ägare i snabb takt.

Under endast två veckor i slutet av förra året hade Toyotan fyra olika svenska bilförsäljare som ägare.

DeLux-Auto Logistics svarar inte på tilläggsfrågor om Toyotan och varför de har felaktiga uppgifter i försäljningsannonsen.

”Vi är mycket ledsna över att förlora våra vänner i Finland”

DeLux-Auto Logistics i Ryssland skriver att de för tillfället har stoppat direktimporten av bilar från EU, USA och Kanada.

Enligt företaget har de sysslat med bilimport sedan 2007. Under åren fick de värdefulla kontakter som hjälpte dem med logistiken i många länder.

Vi försökte välja de bästa leveranssätten när det gäller förhållandet mellan hastighet och kostnad

DeLux-Auto Logistics

DeLux-Auto Logistics köper nu istället nya bilar från andra länder, och via dem är det fortfarande möjligt att få tag på europeiska bilmärken.

”Vi är mycket ledsna över att förlora våra tidigare partners och vänner i Europa, inklusive i Finland. Sanktioner försvårar ömsesidigt fördelaktiga relationer för alla deltagare”, skriver DeLux-Auto Logistics.

Exportfusket till Ryssland - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan