Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

”Det är regeringen som ska skämmas och inte vi” – oro för att brödkön ska växa då politikerna skär i bidragen

Hjälparbetare förbereder utdelning vid brödkö
Bildtext Else-Maija Ristimäki och Irma Tuomaala delar ut matkassar till hjälpbehövande vid Korsnäståget i Vasa.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Frivilliga vid mathjälpen kritiserar regeringen för att ta från de fattiga och ge till de rika. Risken är att matkassarna kommer ta slut medan det ännu står människor i kö.

Klockan är snart två på eftermiddagen och kön vid Korsnäståget i Vasa ringlar lång då frivilliga delar ut matkassar.

– Det här är den sista utdelningen för månaden så kön är längre än vanligt. För många är pengarna på kontot nu slut, konstaterar frivilligarbetaren Else-Maija Ristimäki.

Hjälparbetare lastar ur matlådor ur bil
Bildtext Varje onsdag delar mathjälpen i Vasa ut matkassar vid Korsnäståget. Maten doneras från butiker. Också mat som blivit över vid skolor i regionen och vid sjukhuset delas ut.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Regeringens planer på att skära i bostadsbidrag, studiestöd och arbetslöshetsersättningar gör att man nu oroar sig för att kön kommer att bli längre om nedskärningarna blir verklighet.

Nog är det konstigt att det hela tiden ska tas av oss som ingenting har

Katja Varhainen

En som kommer till Korsnäståget varje onsdag då mathjälpen är på plats är Katja Varhainen. Den här dagen har hon fått en påse med kallskuret kött som hon ska blanda med potatis och ge till sin hund. För henne är mathjälpen livsviktig.

– Utan den här hjälpen skulle jag inte klara mig. Jag får 900 euro i handen varje månad. 500 euro går direkt till boendet och då finns alla andra räkningar kvar. Det är inte bra, inte alls.

Porträttfoto av kvinna i reflexjacka
Bildtext Katja Varhainen oroar sig för hur framtiden ska se ut om regeringen skär i de sociala bidragen. Utan mathjälpen vet hon inte hur hon skulle klara sig.
Bild: Kim Blåfield / Yle

I kön står också en ung kvinna som oroar sig för att bostadsbidraget ska bli mindre.

– Det skulle vara väldigt dåligt. Redan i dag kan jag inte alltid betala hyran. För att få det att gå runt kommer jag hit varje vecka.

En annan kvinna vid namn Päivi berättar att hon skämdes då hon besökte mathjälpen första gången. Hon drog ner kepsen så långt som möjligt och försökte göra sig osynlig.

Det har hon nu slutat med.

– Det är inte vi som står i brödkön som ska skämmas. Det är regeringen som driver en politik som tvingar folk att stå i brödkön som borde skämmas.

Tar från de fattiga och ger till de rika

John Åsvik är ordförande i Mathjälp Vasa och en av eldsjälarna bakom arbetet i föreningen. Han är oroad över vilka konsekvenser nedskärningarna kan få.

– Regeringens åtgärder kommer att drabba de som redan har det svårt. De kommer att få det ännu värre vilket kommer att leda till att köerna till mathjälpen runt om i landet ökar ordentligt, säger Åsvik.

Höga livsmedelspriser och ökade levnadskostnader har ökat behovet av mathjälp runt om i landet. I Vasa delade man i början av fjolåret ut ungefär 900 matkassar per vecka. Det här året delar man varje vecka ut 1 500 kassar.

Jag vet inte exakt vad Robin Hood gjorde, men det vet jag i alla fall att Orpo han tar från de fattiga och ger till de rika

John Åsvik

Regeringen Orpos mål är att öka tillväxten och sysselsättningen. Det ska man göra genom att sänka skatterna, men också genom att sänka sociala bidrag.

De som vinner mest på skattesänkingarna är de som redan tjänar bra. De med en lön på 15 000 euro vinner 2 000 euro per år. Har man en lön på 3 000 euro betalar man knappt 300 euro mindre i skatt nästa år.

Samtidigt sänker man sociala bidrag som bostadsbidrag och arbetslöshetsförmåner. Genom uteblivna indexhöjningar sänker man i praktiken också en hel rad andra förmåner, till exempel studiestödet.

John Åsvik beskriver regeringens politik som sagan om Robin Hood, fast tvärtom.

– Nu vet jag ju inte exakt vad Robin Hood gjorde, men det vet jag i alla fall att Orpo han tar från de fattiga och ger till de rika, säger Åsvik.

Porträttfoto av man i grå skjorta och glasögon
Bildtext John Åsvik tycker det är fel att regeringen tar från de som redan har de svårt, medan de som har mycket pengar får mer.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Regeringens mål om att öka konsumtionen ger Åsvik inte mycket för.

– De som tjänar på skattesänkningarna är de som redan tjänar mycket. De kommer investera sina pengar i utlandet vilket på inget vis stöder konsumtionen i det här landet.

Brödköerna blir längre runt om i landet

Också i Åbo blir matköerna allt längre. Där vittnar frivilliga vid Operation Matkasse om att man får in färre varor då allt fler köper rabatterade varor i butiken. Matdonationerna har minskat samtidigt som behovet av mathjälp har ökat.

Läget ser likadant ut i Helsingfors.

Pastor Markus Österlund, som är ordförande för styrgruppen för mathjälpen vid Andreaskyrkan i Helsingfors, delar oron för att fler ska behöva hjälp om regeringen skär i bidragen.

– Jag följer utvecklingen med stor oro. Här vid Andreaskyrkans mathjälp har vi konstaterat att köerna blir allt längre. Varje torsdag kommer mellan 500-600 människor hit för att få mat.

– Vi står inför en situation där fler behöver hjälp samtidigt som det inte finns mat i lika stor utsträckning som tidigare att dela ut.

Markus Österlund fotograferad utanför Andreaskyrkan.
Bildtext Markus Österlund säger om trenden fortsätter att kön bara blir längre kan det gå så att maten tar slut utan att alla fått en matkasse med sig.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Markus Österlund tycker det är fel att de som redan har det svårt ska drabbas hårdast.

– Jag tycker det är patetiskt att vi har en regering som rubricerar sitt regeringsprogram med ett ”starkt och engagerat Finland”. Jag tycker inte vi har ett starkt och engagerat Finland då vi glömmer de som har det svårt och lever på bidrag, säger Österlund.

Oro för att maten inte ska räcka till

Många av de som vänder sig till mathjälpen är oroliga, konstaterar Östergård.

– Det är klart de är oroliga. Människor ställer sig inte i en matkö om det inte är ett akut behov. Att det är så många som kommer nu är ett tecken på att behovet är stort och att hjälpen är livsviktig.

Kan ni hjälpa alla som behöver det?

– Vi försöker hushålla. Vi vet då utdelningen börjar ungefär hur mycket mat vi fått in den veckan och kan packa kassarna fulla eller halvfulla så att det ska räcka till alla som kommer. Men det är ett faktum att de som kommer mot slutet får ganska lätta kassar att gå hem med.

Finns det en risk att folk går hem tomhänta om kön bli längre?

– Det är klart det finns en risk om vi plötsligt får hundra personer till som behöver hjälp. På ett par år har kön växt från 200 personer till att det nu kommer upp emot 600 personer varje vecka. Om det fortsätter så kommer maten inte att räcka till, säger Österlund.

I Vasa försöker man nu förbereda sig på att kön kan komma att växa. En stor del av maten man delar ut kommer från skolor i regionen och från Vasa centralsjukhus.

Nu försöker man få med fler skolor i nätverket och vänder sig också till lokala producenter för hjälp.

– Jag tror inte att det blir så illa att vi inte kan dela ut mat till alla, men innehållet i kassarna kommer att minska om utvecklingen fortsätter, säger Åsvik.

Porträttfoto av man framför bord med livsmedel
Bildtext John Åsvik är en av eldsjälarna bakom mathjälpen i Vasa och ser med oro på utecklingen att kön bara blir längre och längre.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Tillbaka till Korsnäståget i Vasa. Dagens matutdelning är nu klar och Else-Maija Ristimäki och Irma Tuomaala pustar ut.

– 240 kassar har vi delat ut idag. Jag hoppas ingen blev utan.

Katja Varhainen som är på väg hem vänder sig om för att säga en sista sak.

– Nog är det konstigt att det hela tiden ska tas av oss som ingenting har.

Människor tar emot kassar fyllda med livsmedel
Bildtext Kön är som längst i slutet av månaden då pengarna är slut på mångas konton.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Diskussion om artikeln