Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Presidenten kommer att upplösa Nagorno-Karabach – över hälften av befolkningen har flytt

Uppdaterad 28.09.2023 15:41.
En lastbil med flyktingar ombord åker på en väg.
Bildtext En lastbil med flyktingar ombord åker på vägen mellan Kornidzor och Goris.
Bild: Lehtikuva

Presidenten för den armeniska självutnämnda republiken Nagorno-Karabach har undertecknat ett dekret om att upplösa alla statliga institutioner från och med den första januari 2024.

President Nikol Pashinyan säger att separatiststaten Nagorno-Karabach upphör att existera från och med 2024.

Beslutet kommer efter att Azerbajdzjan genomförde en blixtoffensiv för att ta full kontroll över utbrytarregionen Nagorno-Karabach. De azeriska myndigheterna har krävt att armeniska trupper i regionen lägger ner sina vapen och att den separatistiska regeringen upplöser sig själv.

Nagorno-Karabach har styrts av separatistmyndigheter i cirka 30 år. Regionen har haft egen flagga, eget parlament och egna institutioner.

Området har aldrig erkänts internationellt som en självständig republik.

Nu har över hälften av invånarna lämnat sina hem

Över 70 500 etniska armenier har nu flytt från utbrytarregionen Nagorno-Karabach. Det har bott ungefär 120 000 armenier i enklaven, som formellt ligger i Azerbajdzjan. Det här innebär att långt över hälften av enklavens invånare nu har flytt till Armenien.

Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan anklagar Azerbajdzjan för så kallad etnisk rensning i Nagorno-Karabach och säger att alla armenier som ännu är kvar kommer att fly den omtvistade separatistregionen under de kommande dagarna.

– Utvandringen av armenier från Nagorno-Karabach fortsätter. Vår analys visar att det under de kommande dagarna inte kommer att finnas några armenier i Nagorno-Karabach. Detta är en handling av etnisk rensning som vi länge har varnat det internationella samfundet för.

Nikol Pashinyan uppmanar det internationella samfundet att reagera mot behandlingen av de etniska armenierna i Nagorno-Karabach. Han anser att underlåtenhet att agera kan ses som medskyldighet. Han efterlyser ”adekvata politiska och rättsliga beslut”.

Separatistledare häktades i Azerbajdzjan

En domstol i Azerbajdzjans huvudstad Baku har beslutat att den tidigare ledaren i Nagorno-Karabach, Ruben Vardanyan, grips och häktas för fyra månader, uppger den azeriska säkerhetstjänsten.

Ruben Vardanyan, en före detta separatistchef i Nagorno-Karabach, fängslad av två azeriska säkerhetstjänstemän
Bildtext Ruben Vardanyan fängslad av två azeriska säkerhetstjänstemän den 27 september 2023 då han försökte ta sig in i Armenien.
Bild: Lehtikuva

Domstolen anklagar Vardanyan, en affärsman som ledde den etniska armeniska regionen från november 2022 till februari i år, för ”finansiering av terrorism och andra brott”. Vardanyan har också åtalats för att ha skapat en illegal väpnad organisation.

Åtalen kan leda till att Vardanyan får en fängelsedom på upp till 14 år.

Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan anklagar för sin del Azerbajdzjans gränsvakter för olagligt gripanden av människor som söker sig till Armenien från Nagorno-Karabach.

Azerbajdzjan har gått med på att tillåta separatister som lägger ner sina vapen att åka till Armenien enligt villkoren i ett avtal om vapenvila som nåddes i onsdags. Men en azerbajdzjansk regeringskälla säger till nyhetsbyrån AFP att gränsvakterna också letar efter ”misstänkta för krigsbrott” som måste åtalas.

Vad handlar konflikten i Nagorno-Karabach om? Vi sammanfattar händelserna på en minut - Spela upp på Arenan

Tiotusentals flyr från Nagorno-Karabach – etnisk rensning hotar armenierna

14:52

Källor: Reuters, AFP, AP