Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Slutturnering i fotbolls-EM ordnas i Vasa

Fotbolls-EM i fotboll för flickor under 17 kommer att ordnas i Vasa, Seinäjoki och möjligtvis också i Jakobstad år 2027.

Bollförbundet fattar ett slutligt beslut om orterna tillsammans med det europeiska fotbollsförbundet UEFA.

I Vasa och Seinäjoki finns redan bra förutsättningar för att ordna stora turneringar, men även Jakobstad kan komma ifråga ifall stadionprojektet går framåt som planerat.

Artikeln är ett översatt sammandrag av Jalkapallon tyttöjen EM-lopputurnaus järjestetään Vaasassa, Seinäjoella ja mahdollisesti myös Pietarsaaressa.

Relaterat

Konstgräsplaner i Borgå.

Lobbandet och jobbandet är över – nu har Hangö en egen ny konstgräsplan

Ett lyckat samarbete mellan staden och fotbollsföreningen.

Tre straffsparkar i dramatisk match då Fulham slog Wolverhampton

Den trettonde spelomgången i fotbollens Premier League avslutades med en seger för Fulham som vann över Wolverhampton med 3–2. Fulhams seger säkrades först i den fjärde minuten av stopptid, då brasilianaren Willian gjorde ett 3-2-mål från straffspark.

Willian hade gjort ett straffmål redan tidigare i matchen när han gav Fulham en 2–1-ledning i den 59:e minuten. Wolverhampton kvitterade med Hwang Hee-Chans straffsparksmål. Willians andra straffmål för kvällen garanterade full poängpott för Fulham som stiger upp jämsides med Wolves och Crystal Palace i tabellens mittskikt.

EIF-kaptenens minne från genombrottet – nobbade danska landslaget: ”Ångrar det”

Numera är 33-åringen motor på Ekenäs IF:s mittfält. I fjol spelade kaptenen Enoch Kofi Adu varenda minut då laget tog klivet upp till ligan.

För ett drygt årtionde sedan fick ghananen sitt genombrott i Danmark med FC Nordsjælland. Under hans tre år i klubben, som är känd för att satsa på unga talanger, blev det bland annat spel i Champions League.

I en intervju med danska Tipsbladet menar mittfältaren att han var aktuell för danska landslaget under den här tiden.

– Vi spelade Europa League och Champions League, och jag fick frågan om att spela för Danmark. Jag var bara ett barn och fattade inte möjligheten, avslöjar Adu.

Själv trodde han sig ha större chanser att spela för hemlandet Ghana, som han senare representerat en gång.

– Jag ångrar att det inte blev spel för Danmark. Jag känner mig till viss del dansk, numera är jag också svensk medborgare, men jag känner mig ändå också lite dansk.

Mellan Nordsjælland och EIF har Adu varit i stora lag som Club Brügge, Malmö FF och AIK.

VPS förstärker försvarslinjen – Cristhian Valencia ansluter

Vaasan Palloseura har skrivit ett tvåårskontrakt med colombianska mittbacken Cristhian Valencia.

Valencia har spelat i fotbollsligan de tre senaste åren och har hunnit representera SJK och AC Oulu. Valencia säger att han trivs bra i Finland och gärna vill stanna.

– VPS är en förening i förändring och lagets utveckling går framåt. Det är en ära att få ansluta till projektet som VPS har, säger Valencia.

VPS-tränaren Jussi Nuorela säger att den 31-årige mittbacken är ett fint tillskott i försvaret.

– Valencia är en aggressiv försvarare som bidrar med erfarenhet och ledarskap. Han har också redan bevisat att han tillhör högsta eliten i ligan.

Vålerenga vann med kniven mot strupen – Daniel Håkans säkrade segern i måstematchen

Huvudstadslaget Vålerenga är nära ett praktfiasko i den norska fotbollsligan. Daniel Håkans klubb är på nedflyttningsplats efter en tung säsong.

I näst sista matchen för säsongen var man pressade att vinna – och det blev en förlösande trepoängare.

Osloklubben bortaslog HamKam med 2–0 – efter en balja av Håkans. Andrej Ilic gav gästerna ledningen i 81:a minuten och på stopptiden rymde Håkans ifrån den sista hemmaförsvararen och placerade in avgörandet.

– Det var årets viktigaste match hittills och därför så skönt att vinna, säger Håkans efter första segern på sex matcher till TV 2.

Bottenträsket är ett getingbo. Stabæk är det sista laget på säker mark inför sista rundan, efter att man i dag ha slagit bottenkonkurrenten Sandefjord med 2–1 i dag.

Vålerenga är en poäng efter Stabæk och på samma poäng som Sandefjord, som är på kvalplats. I säsongsavslutningen nästa vecka tar Vålerenga emot topplaget Tromsø, som jagar Europaspel.

– Det blir en rysare. Jag ser fram emot den, konstaterar Håkans.