Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: ”Min fru vill inte ha sex sedan vi fick vår baby – är jag hemsk som ser på porr?”

Man ligger i en säng och ser på en telefon, en kvinna sover bredvid honom
Bildtext Orgasmhuvudvärk, BDSM och penisar som ger upp någon minut in i akten diskuteras i Relationspodden den här veckan.
Bild: ANDREY POPOV

Orgasmhuvudvärk, BDSM och penisar som ger upp någon minut in i akten. Bland annat detta står på agendan i Relationspodden den här veckan.

Podden gästas av Patrick Jern, professor i tillämpad psykologi och utbildad sexualterapeut.

Vi kan redan nu utlova att Patrick Jern kommer att gästa podden på nytt inom kort eftersom vi fick in så många frågor att alla inte fick plats i veckans avsnitt.

Ett brev med tillhörande svar publicerar vi här, resten hör du i podden.

"Är de blå pillren min enda räddning?" - Patrick Jern besvarar frågor om sex

42:19

Fråga:

Jag och min fru blev föräldrar i december ifjol. Vi har inte haft sex ännu och det är förståeligt med alla amningsrutiner och annat.

Vi hade ett någorlunda aktivt sexliv innan vi skaffade barn. Min fråga är: är det normalt att jag onanerar mer och ofta och tittar på porr ibland i denna fas av föräldraskapet?

Ibland fantiserar jag att knulla med andra kvinnor, men bara i fantasin. Jag älskar min fru så klart.

Sexuelaktiv 33 år

Patrick Jern svarar:

Vi alla har rätt till ett privatliv, också om vi lever i parförhållanden och har barn. Nu känner jag ju inte till om din fru och du har några överenskommelser gällande porr, men om ni inte har det är det här ju din ensak.

Du frågar om det är normalt att onanera och se på porr, och svaret är ja, det är normalt.

Jag tycker du närmar dig frågan på ett sympatiskt sätt, du ger din fru förståelse och utrymme så länge hon inte känner sig redo för sex och tar hand om dina sexuella behov själv.

Det händer mycket i en kvinnas kropp i och med en graviditet och förlossning, och forskning visar att en del kvinnor ser det som mycket svårt att återgå till ett sexliv som liknar det de hade före barnet föddes.

Men om man inte ens vågar försöka finns en risk att tröskeln för sex blir allt högre.

Ett alternativ kunde ju vara att verkligen signalera åt din partner att du åtrår henne, tycker att hon är fin och gärna vill ha sex med henne. Det är ju möjligt att hon också skulle vilja komma igång, eftersom det gått rätt många månader nu.

Givetvis ska man aldrig pressa någon till att göra något den verkligen inte vill göra, men om din frus situation snarare är att hon skulle ”vilja vilja” kan ni diskutera saken vidare. Det är möjligt att lusten inte kommer att uppstå spontant, utan att ni snarare behöver komma igång och pröva er fram för att lusten ska väckas till liv.

Om man vill varandra väl och ser sig som ett team brukar det mesta bli bra.