Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sanna Marin anlitar samma agentfirma som Johnny Depp och Emilia Clarke – ”Vad ska hon bidra med?”

Uppdaterad 28.09.2023 16:36.
Collage. Johnny Depp i piratkostym, Emilia Clarke som Daenerys Targaryen och Sanna Marin.
Bildtext Senaste medlemmen i stjärnglittrande klubb: Sanna Marins nya agentur representerar också superstjärnor som Johnny Depp och Emilia Clarke. Det är däremot oklart om Marin siktar på vita duken eller talarstolen som kund hos Range Media.
Bild: Walt Disney Co. / Courtesy Everett Collection / AOP, HBO, Silja Viitala/Yle

Förra statsministern och SDP-bossen Sanna Marin har skrivit på för det amerikanska talent management-företaget Range Media Partners.

På onsdagskvällen avslöjade amerikanska Variety att Sanna Marin har sällat sig till agentbyrån Range Media Partners klientlista.

Enligt tidskriften kommer företaget att ”hjälpa henne utforska möjligheter inom media och underhållning, inklusive TV, film, ljud och varumärkessamarbeten”.

Vad det här innebär är oklart, men Marin har redan sedan tidigare avtal med en annan amerikansk PR-byrå där hon gör sig tillgänglig som talare och föreläsare, enligt Helsingin Sanomat.

PR- och kommunikationsexperten Petteri Väänänen är fundersam över vad Marins nya agentur har tänkt sig, och ser fram emot att få svaret.

– Jag förstår inte riktigt vad hon kan bidra med. Internationellt är ingen intresserad av en självbiografi, och hon har inte rätt sorts karisma för till exempel en talk show, säger Väänänen.

Marin hoppade nyligen av sitt förra jobb som ordförande för Socialdemokraterna och började jobba på före detta brittiska premiärministern Tony Blairs konsultbolag.

Att politiker ansluter sig till ett företag som i huvudsak jobbar i underhållningsbranschen hör inte till vanligheterna. Väänänen minns inte på rak arm att en finländsk politiker skulle ha gjort något liknande.

Många tidigare toppolitiker skor sig på sin erfarenhet efter karriären, men det brukar handla om mer politiska eller samhälleliga forum, som till exempel lobbyverksamhet eller människorättsorganisationer.

Barack Obama och Michelle Obama.
Bildtext Barack och Michelle Obama har tjänat massor på framträdanden och böcker efter att de lämnade Vita huset 2016.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Ett världskänt undantag på den amerikanska scenen är president Barack Obama och hans fru Michelle Obama, som gett ut böcker, podcasts och även en naturdokumentärserie på Netflix efter att de lagt politiken på hyllan.

Stjärnspäckad klientlista och världsrekord i parfymreklam

Det är överlag ont om information om just Range Media Partners på nätet, och företagets hemsida är enbart en e-post och ett telefonnummer.

Företaget grundades av tidigare toppagenter inom den amerikanska underhållningssfären 2020, och bärs ekonomiskt upp av en hedgefondmiljardär.

Range Medias kanske kändaste kund är skådespelaren Johnny Depp, känd från till exempel Edward Scissorhands och Pirates of the Carribean-filmerna.

Agenturen låg bakom det marknadsföringsavtal med skönhetsgiganten Dior som slog världsrekord – Depp fick i våras 20 miljoner dollar för ett treårigt kontrakt med ett av Diors parfymvarumärken, vilket är den klart största summan för en parfym för män. Depp har representerat Dior sedan 2015.

Andra välkända namn som finns eller har funnits på Range Medias roster är Alyssa Milano, Emilia Clarke, Bradley Cooper och Danny McBride.