Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

”Det är synd att vissa ledamöter inte förstår lagen” – Vasa förbereder ändringar i avfallsnämnden

Medelålders man i kortärmad skjorta står på en asfalterad väg med ett kalhygge i bakgrunden.
Bildtext Sektordirektör Markku Järvelä på Vasa stad berättar att de håller på och tar fram olika förslag till åtgärder vad gäller avfallsnämnden och dess struktur. Arkivbild.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Vasa stad förbereder som bäst olika förslag till åtgärder i Vasaregionens avfallsnämnds struktur. Det här efter att avfallsnämnden på onsdagskvällen valde att gå emot NTM-centralens krav och hot om vite.

– Det är synd att vissa delar av nämnden inte förstår vad lagen säger. De har igen fattat beslut på deras sätt och nu är det NTM-centralens tur att fundera hur de går vidare, säger Markku Järvelä, som är sektordirektör för stadsmiljöenheten i Vasa.

Efter att i snart tio år ha funderat på vem som ska få anlita avfallstransportör - kommunen eller fastighetsägaren - skulle Vasaregionens avfallsnämnd fatta beslut på onsdagskvällen.

Ett beslut fattades men det gick emot beslutsförslag från avfallshanteringschefen, krav från Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM) och dom från förvaltningsdomstolen som alla tre konstaterat att avfallslagen säger att systemet måste kommunaliseras.

Enligt beslutet som fattades efter omröstning ska fastighetsägarna fortsätta få anlita transportbolag för brännbart avfall och slam. Förutom i Storkyro där systemet ska kommunaliseras.

Bollen hos NTM-centralen nu

Till saken hör att NTM-centralen som övervakande myndighet för en månad sedan meddelade att ett vite på 50 000 euro är att vänta om nämnden inte fattar beslut enligt lagen och kommunaliserar systemet senast den sista september.

Vasa fungerar som ansvarskommun för nämnden som samlar sex kommuner; Vasa, Korsholm, Vörå, Storkyro, Malax och Korsnäs. Eftersom Vasa är ansvarskommun är det också till Vasa som ett eventuellt vite kommer.

Markku Järvelä på Vasa stad säger att bollen nu ligger hos NTM-centralen.

Finns det redan en plan för vem som ska betala om vite kommer?

– Vi har inte funderat färdigt om saken i sin helhet, men i första hand är det Vasa som värdkommun som ska betala boten. Det finns vissa frågor på bordet ännu, ska medlemskommunerna betala delvis eller ska nämndernas medlemmar som röstat på ett visst sätt betala, säger Järvelä.

I dagsläget kan Vasa som största kommun och ansvarskommun inte ta över ärenden från avfallsnämnden och ta dem till stadsstyrelsen. Det pågår planering över hur man kunde göra om saker och ting, eventuellt en ändring av avtalet för Vasaregionens avfallsnämnd.

– Det finns vissa planer. Vi har tre-fyra olika åtgärder, men de är på bordet ännu. Jag kan inte öppna upp om det ännu, säger Järvelä.

Maria Tolppanen (SDP), stadsstyrelsens ordförande i Vasa, säger till Yle Pohjanmaa att saken kommer att diskuteras då stadsstyrelsen har möte på måndag.

– Saken är förvirrande. Det här kommer att leda till åtgärder för medlemskommunerna, säger Tolppanen.

Yle Österbotten har försökt nå ansvariga på NTM-centralen som kunde uttala sig om saken, men har inte lyckats nå dem.