Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ett steg ut i det okända väntar då Kalle Rovanperä kan säkra VM-titeln: ”Det gäller att inte göra något dumt”

Uppdaterad 28.09.2023 15:40.
Kalle Rovanperä jublar efter segern i Grekland.
Bild: Theophile Bloudanis / AFP / Lehtikuva

Kalle Rovanperä har sin första ”matchboll” i VM-serien i rally. På söndag kan han säkra titeln i Chile men det är en tävling som är tämligen obekant.

Chiles VM-rally har funnits på tävlingskalendern en gång tidigare. Våren 2019 körde förarna på de utmanande grusvägarna i provinsen Concepcion.

Den gången var Kalle Rovanperä bara 19 år och tävlade i WRC2-klassen. Nu är han fyra år äldre, regerande världsmästare och har chansen att kamma hem en ny titel.

– Det är fyra år sedan senast och det har tillkommit en del nya sträckor så det gäller att förbereda sig för rallyt som om det vore en helt ny tävling, säger Rovanperä till Yle Urheilu.

Rovanperä och kartläsaren Jonne Halttunen har förberett sig inför helgens tävling med att köra några teststräckor på Toyotas eget testområde i mellersta Finland.

– Det är lite utmanande då man måste testa på stallets eget område. Det är inte samma som grusvägarna i Chile men det bästa alternativet som vi kunde hitta, säger han.

Kalle Rovanperä skör i skogen.
Bildtext Kalle Rovanperä leder VM-serien inför tävlingen i Chile.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Rovanperä har chansen att säkra sin andra VM-titel på söndag. För att det ska ske behöver han ta 27 poäng mer än stallkamraten Elfyn Evans.

Det kan ske på följande sätt:

  • Rovanperä vinner rallyt och power stage-etappen samtidigt som Evans tar tre poäng som mest

  • Rovanperä vinner rallyt och är tvåa på power stage samtidigt som Evans tar maximalt två poäng

  • Rovanperä vinner rallyt och är trea på power stage samtidigt som Evans bara tar en poäng

  • Rovanperä vinner rallyt och är fyra på power stage samtidigt som Evans inte tar några poäng alls

”Helt vanlig tävling”

För Evans räcker det samtidigt med en åttonde plats i rallyt eller att han slutar tvåa på power stage-etappen för att titelkampen ska leva vidare.

– Jag ska försöka göra en helt vanlig tävling. Det gäller att inte göra något dumt, man ska köra smart. Även om vi har tävlat här tidigare så är det nytt för alla, sträckorna har förändrats mycket, säger Rovanperä till STT.

På dagens testetapp i Chile var Evans snabbast. Han besegrade Rovanperä med två tiondelar.

– Poängskillnaden är stor men det är inte omöjligt att komma i kapp. De börjar ändå bli så att han måste göra misstag samtidigt som jag måste vinna tävlingarna. Jag ska ge allt så länge chansen finns, säger Evans.

Toyotas stallchef Jari-Matti Latvala förväntar sig en bra tävling för alla förare och att man har konkurrenskraftiga bilar.

– Läget ser bra ut men det gäller också att göra jobbet. Den här tävlingen borde passa oss väldigt bra och jag tror att alla våra bilar kommer att vara med i toppen, säger han.

Rovanperä och Toyota har dock två finländska konkurrenter som vill sätta käppar i hjulen. Både Esapekka Lappi och Teemu Suninen tävlar för Hyundai i Chile.

– Det krävs att man har självförtroende om man vill vara snabb här. Vårt mål är definitivt att stå på pallen, säger Lappi.

VM-rallyt i Chile startar på fredag klockan 14.35. Den sista specialsträckan körs på söndag kväll.

Diskussion om artikeln