Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Harvardprofessorn Rebecca Henderson vet hur företagen kan tjäna på att förbättra världen – men varnar för att vi alla är i ett ”Nokia-läge”

Rebecca Henderson, professor vid Harvard Business School
Bildtext Rebecca Henderson säger att företag behöver ett annat syfte än att bara tjäna pengar.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Kapitalismen är trasig, enligt Harvardprofessor Rebecca Henderson. Problemet är fokuset på pengar, men hennes lösning ska göra företagen ännu rikare.

– Jag är inte optimistisk på det sättet att jag tror att vi inte behöver oroa oss och allting bara blir bra. Men jag är hoppfull, jag är väldigt hoppfull. Jag tror att företagen kan göra enorma insatser mot problem som klimatförändringen, säger Rebecca Henderson i en intervju med Svenska Yle.

Harvardprofessorn Rebecca Henderson har en modell för bolagen.

Hon har skrivit en bok och vid sidan om jobbet på Harvard reser hon omkring och förklarar hur det hela ska gå till.

Den här veckan samlades flera tusen företagsledare på Nordic Business Forum i Mässcentret i Helsingfors för att bland annat höra Henderson berätta om hur bolagen kan göra världen till en bättre plats.

Tanken att företagens syfte endast är att tjäna pengar är ett nytt påfund och det är ett fruktansvärt påfund

”Syftet för ett företag är att göra skillnad”

I korthet handlar det om att bolag behöver ett syfte. Och det syftet kan inte vara att bara tjäna pengar.

– Tanken att företagens syfte endast är att tjäna pengar är ett nytt påfund och det är ett fruktansvärt påfund. Det är helt galet. Vi måste andas för att leva, men syftet med att leva är inte att andas. Syftet med livet är att bygga en sund gemenskap, njuta och gå och dansa. Syftet för ett företag är att göra en skillnad för sin omgivning.

Rebecca Henderson

  • Är ekonom och professor vid Harvard Business School, med en bakgrund på bland annat Harvard och MIT.

  • Hendersons forskning fokuserar på privata sektorns roll för en hållbar ekonomi.

  • Har skrivit boken Reimagining Capitalism in a World on Fire (2020).

”Vi är i ett Nokia-läge när det gäller klimatförändringen”

Det är inte första gången Henderson är i Finland. Under Nokias storhetstid arbetade hon med att försöka övertyga Nokia om att ge ut operativsystemet Symbian med öppen källkod.

– Jag hade en vision om att Symbian kunde ha blivit det som Android senare blev. Alltså tillgängligt för alla. Jag försökte få Nokia att grunda ett ekosystem för apputvecklare, säger Henderson.

– Och jag kom ingen vart.

Nu i efterhand säger Henderson att hon hade rätt.

– Jag tror inte att det visar att jag var smart, utan hur svårt det är att förstå att världen förändras då du jobbar i en framgångsrik organisation.

Vi kan inte fortsätta elda fossila bränslen som fulla sjömän

Övergång till klimatneutralitet kunde gå smärtfritt

Mänskligheten tampas med en rad enorma förändringar, inte minst klimatförändringen.

– Vi kan inte fortsätta elda fossila bränslen som fulla sjömän.

Henderson tror att övergången till en klimatneutral värld skulle kunna gå ganska smärtfritt eftersom teknologin som behövs redan finns. Men förändringen borde ske nu, egentligen borde den redan ha skett. Men det är svårt att ändra på invanda mönster.

– Vi är på sätt och vis i ett Nokia-läge när det gäller klimatförändringen.

Rebecca Henderson sträcker upp handen på en scen framför fullsatta läktare.
Bildtext Rebecca Henderson presenterade sin vision inför en fullsatt sal på Nordic Business Forum i Helsingfors.
Bild: Pasi Salminen/Nordic Business Forum

Besparingar och motiverad personal

Rebecca Henderson tror att de flesta bolag kan spara pengar på att minska utsläppen. Hon nämner den amerikanska varuhusjätten Walmart som gjorde sina lastbilstransporter mer effektiva och minskade användningen av fossila bränslen med 30 procent.

– De ökade vinsten med en miljard dollar genom att använda mindre bränsle i lastbilarna.

Om det är lönsamt att stoppa klimatförändringen, varför sker det då inte i större skala?

– Varför gav Nokia inte bort sitt operativsystem? Därför att det kräver att vi gör saker på ett nytt sätt.

Henderson säger att energin bara står för en liten del av kostnaderna för de flesta företag och därför anses det inte vara så viktigt. Men hon säger att omställningen borde stå i fokus för bolaget.

– De goda nyheterna är att du kommer att tjäna pengar på det. De ännu bättre nyheterna är att du kommer att mobilisera personalen.

Ni tjänade en massa pengar, men ni brände upp planeten

– Jag jobbar mycket med människor som är kring 20 och 30 år gamla. De frågar mig ofta vad vi tänkte på. ”Ni tjänade en massa pengar, men ni brände upp planeten”. De är arga, ibland förtvivlade, och de vill verkligen arbeta för bolag som kan få till stånd förändring.

Motiverad personal är en av Hendersons viktigaste poänger när det gäller hennes idé om bolag som drivs av ett syfte. Bolag som bara drivs av pengar kan göra fruktansvärda saker, men det finns också en mängd potential som de går miste om.

– Det finns en mängd data som tyder på att ett genuint syfte ger en klar strategi, bygger stark tillit och motiverar personalen på flera olika sätt.

Enligt Henderson är de här bolagen mer resilienta och klarar av att anpassa sig till förändring.

– Visst måste företag tjäna pengar, men det är så mycket roligare och engagerande att jobba för ett företag som du verkligen tror kommer att ta itu med de stora problemen.

”Finland kan vara en ledstjärna för världen”

Enligt Rebecca Henderson är det inte bara upp till bolagen att lösa de stora problemen. För det behövs också staten och klara regler i samarbete med den privata sektorn.

– Lönsamma lösningar kommer bara att ta oss halvvägs. Det behövs också lagstiftning, incentiv och ett pris på koldioxidutsläpp.

– Om jag var från Finland så skulle jag kanske bli lite nervös. Många funderar om det här inte betyder mer tung byråkrati. Och visst finns det dålig administration och dålig lagstiftning på samma sätt som det finns bolag utan gränser. Det som behövs är engagerade medborgare som håller både den politiska ledningen och företagen ansvariga för sina beslut.

Om jag var från Finland så skulle jag kanske bli lite nervös

Samtidigt ser Henderson enorm potential i Finland och de nordiska länderna.

– Jag tror att ni kan vara en katalysator och ledstjärna för hela världen. I den här delen av världen ser man det inte som en så dum idé att ta hand om varandra och om naturen.

Enligt henne finns här påhittighet när det gäller teknologi och en välutbildad arbetskraft.

– Skandinavien är litet, men litet kan vara kraftigt. Ni kan visa för resten av världen att klimatomställningen kan genomföras och att det går att tjäna pengar på det. Och att resten av världen också kan göra det. Det skulle ha en enorm betydelse.

Diskussion om artikeln