Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Valkretsens riksdagsledamöter kräver flygövningar med Kauhava som bas – pengar har öronmärkts för ändamålet

Ett solbelyst stridsflygplan på flygvapnets flygfält i Kauhava, moln i bakgrunden.
Bildtext I år har inga militära flygövningar ordnats med bas i Kauhava. De österbottniska riksdagsledamöterna flaggar nu för en garnison eller åtminstone flygbas på orten.
Bild: Anne Elhaimer / Yle

Österbottniska riksdagsledamöter vill trygga Kauhavas position som bas för militära flygövningar. De har lämnat in ett gemensamt, skriftligt spörsmål till riksdagen.

Fjorton ledamöter från Vasa valkrets har gemensamt lämnat ett skriftligt spörsmål till riksdagen gällande flygövningar i Kauhava.

De frågar på vilket sätt riksdagen kommer att försäkra sig om att flygövningarna i Kauhava ordnas enligt riksdagens önskemål och med de pengar som reserverats för ändamålet.

Inga flygövningar i Kauhava i år

Ledamöterna påminner riksdagen om att man under åren 2021 till 2023 riktat medel till flygvapnet som ska användas för att förverkliga flygövningar med Kauhava som bas.

I år har man ändå inte genomfört några flygövningar i Kauhava.

Nu kräver riksdagsledamöterna att övningarna förverkligas.

– Flygvapnet har ännu inte meddelat om några planerade flygövningar i år. Riksdagens beslut att öronmärka pengar just för Kauhava togs enhälligt och med konsensus som sträcker sig över partigränserna, skriver ledamöterna.

Under 2021 och 2022 ordnades två flygövningar per år i Kauhava.

Luftstridsskolan i Kauhava lades ner i slutet av 2014 och samtidigt stängde flygfältet. Verksamheten flyttades till Jyväskylä.

Ny garnison eller militärbas i Kauhava

Efter Rysslands invasion av Ukraina har en majoritet av valkretsens riksdagsledamöter flaggat för att grunda en garnison eller en militärbas i Kauhava.

– När man beaktar det världspolitiska läget vore Kauhava lämpligt både ekonomiskt och strategiskt med tanke på läget, flygplatsens storlek och övriga faciliteter. Att underhålla flygplatsen och använda den för flygövningar är viktigt, både för det nationella försvaret och även för Finland som Nato-medlem, skriver riksdagsledamöterna.

De undertecknande riksdagsledamöterna är: Juha Mäenpää (Sannf), Mauri Peltokangas (Sannf), Pia Sillanpää (Sannf), Anne Rintamäki (Sannf), Joakim Strand (SFP), Anders Norrback (SFP), Peter Östman (KD), Mikko Ollikainen (SFP), Antti Kurvinen (C), Paula Risikko (Saml), Kim Berg (SDP), Janne Jukkola (Saml), Matias Mäkynen (SDP) och Mikko Savola (C).

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Pohjanmaas artikel: ”Vaalipiirin kansanedustajat vaativat lentoharjoituksia Kauhavalle, koska toimintaan on osoitettu määrärahaa”.