Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Första titeln i Finland finns inom räckhåll – Roman Eremenko ser unik möjlighet i cupfinalen: ”Sker inte så ofta för en spelare, förutom kanske för Messi”

Roman Eremenko jublar.
Bild: All Over Press / Juha Tamminen

Roman Eremenko suktar efter en stor framgång på hemmaplan. På lördag finns chansen till en efterlängtad titel. Då ställs hans Honka mot Ilves i cupfinalen.

Han har vunnit titlar i Ryssland och Ukraina tidigare, men i Finland har Roman Eremenko inte fått smaka på segerns sötma.

I fjol fick han dock uppleva en bitter sida av fotbollen då HIFK degraderades från fotbollsligan – ett år senare kan han bli mästare med Honka.

Esboklubben är framme i final i finska cupen. På lördag intar laget Olympiastadion där man ställs mot Ilves.

– Det är en stor möjlighet att vinna en pokal. Det sker inte så ofta för en spelare, förutom kanske för Messi och de stora stjärnorna. Det är ovanligt och på lördag måste vi ge allt.

– Då jag var ung tänkte jag att man hinner vinna titlar men det sker inte så ofta. I morgon på träningen ska jag kanske tala om det för killarna i laget, säger Eremenko till Yle.

Roman Eremenko intervjuas.
Bildtext Roman Eremenko mötte pressen två dagar före cupfinalen.
Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Länge sedan senaste matchen på Olympiastadion

Lördagens match blir Eremenkos första på Olympiastadion på över åtta år. I juni 2015 ingick han i Mixu Paatelainens kritiserade landslag som förlorade mot Ungern. Dagen efter förlusten fick Paatelainen sparken.

Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Eremenko har avtjänat en avstängning och återvänt till Finland medan landslaget gjorde en helomvändning med Markku Kanerva som förbundskapten.

– Stadion ser bra ut, jag har inte varit här sedan dess. Men jag har följt landslaget och sett att de spelar inför fullsatta läktare, säger Eremenko.

Eremenko debuterade för Honka i början av maj. I ligan har det blivit ett mål på tretton matcher och i cupen var det han som sköt laget vidare till final efter straffmålet mot IFK Mariehamn.

– Jag har njutit av att spela. Det var svårt i början och jag var inte riktigt i form. Men i juni och juli började jag nå min nivå. Det har varit kul, säger han.

Roman Eremenko spelar fotboll.
Bildtext Eremenko är en stöttepelare i Honka.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Honka möter fysiskt Ilves

36-årige Eremenko är maestron på Honkas mittfält och en stöttepelare i den unga truppen som tränaren Vesa Vasara basar för. Och Vasara anser att Eremenko medför både ett lugn på planen och bollskicklighet.

– Den unga Roman som älskar fotboll och vill spela finns fortfarande kvar. Det tekniska kunnandet är på en väldigt hög nivå. Han kan lugna ner spelet med bollen men är även en spelare som tar löpningar, säger han.

I cupfinalen på lördag förväntar sig Roman Eremenko att Honka ställs mot ett fysiskt spelande Ilves.

– Vi mötte dem för en månad sedan och det var en svår match. De har vassa spelare längst fram. Vi har ändå många bra spelare och då vi är som bäst är vi svåra att möta. Vi ska försöka spela så på lördag, säger han.

Diskussion om artikeln